Fideuà

Aquest plat tradicional mariner i representatiu de la gastronomia mediterrània s’elabora de manera semblant a la paella. Es diu que a uns pescadors se’ls va oblidar l’arròs i van decidir posar a la paella l’únic que van trobar: uns fideus. La fideuà s’elabora en una paella i porta com a ingredients principals peix, marisc i fideus de pasta.

És un plat fàcil de cuinar i una mica laboriós però el resultat bé s’ho mereix!

Ingredients

400 g de fideus fins
750 ml de brou de peix casolà
400 g de rap
4 gambons
4 escamarlans
250 g de calamars trossejats
8 musclos
150 g de tomàquet natural ratllat
3 dents d’all picats
1 ceba picada
1 cs de pebre vermell dolç
Oli d’oliva verge extra
Sal, pebre

Pel brou de peix
1 cap, espines i pells de peix (rap, bonic, lluç…)
2 porros
1 pastanaga
1 ceba tendra
1 pebrot verd
1 L d’aigua
Sal, pebre

Preparació

Comencem per preparar el brou de peix que farem servir per a la fideuà (allò que sobri es pot guardar a la nevera o al congelador per a una altra ocasió). Netegem les verdures, pelem les que tinguin pell i les tallem a trossos grans. Posem a coure durant aproximadament 20 minuts les verdures i les espines de peix en una cassola amb aigua bullint i hi tirem un pessic de sal (durant la cocció es important eliminar lʻescuma amb una cullera). Passat aquest temps retirem la cassola del foc i colem el brou per eliminar els sòlids.

Mentrestant anem preparant la fideuà. Escalfem un bon raig d’oli d’oliva en una paellera a foc mitjà i ofeguem els gambons sense pelar durant un parell de minuts, els salem i els retirem.

En el mateix oli, sofregim la ceba a foc mitjà-baix uns minuts fins que es dauri una mica. Incorporem els calamars i el rap i ho ofeguem un parell de minuts. Salpebrem.

A continuació, aboquem el tomàquet i el pebre vermell dolç; deixem que es redueixi. Després hi afegim i barregem bé els fideus i deixem que es coguin uns minuts.

Ho cobrim amb el brou i ho portem a ebullició. Remenem una mica per repartir bé els fideus. Un cop bulli col·loquem els musclos, gambons i escamarlans.

Seguint les indicacions del paquet dels fideus, deixem que es coguin a foc fort la meitat del temps i a foc baix l’altra meitat.

Deixem reposar uns 5-10 minuts.

Temps de preparació: 15 min

Temps de cocció: 50 min

Categoria: Segon plat

Tipus/Regió de cuina: Mediterrània

Comensals/Porcions: Per a 4 persones