Fira de Sant Ponç

Fira de Sant Ponç

L’11 de maig és el dia de Sant Ponç, patró dels herbolaris i apicultors. Coincidint amb aquest dia, arreu del país proliferen les fires de productes de la terra. Si us ve de gust endinsar-vos dins la història viva del nostre país, us recomanem que continueu llegint.

Origen

No sabeu la il·lusió que ens fa explicar-vos els orígens de la fira de Sant Ponç. Sabeu per què? I doncs! Perquè és una tradició ben nostra, ben antiga i ben bé de camp!

Es creu que l’origen d’aquestes fires de Sant Ponç podria haver estat en la celebració de la primavera, en els rituals que es feien en honor de Flora, la deessa romana de la vegetació. Una altra versió situa l’origen en la llegenda de Sant Ponç, que explica que al segle III, Sant Ponç fugint dels romans va arribar a Barcelona. A la vila hi va veure tanta misèria i malalties que va començar a preparar remeis naturals a base d’herbes per guarir a la gent que estava malalta. En agraïment els veïns i veïnes de la ciutat van decidir fer una fira d’herbes en honor seu. La Fira es va convertir en tradició i encara ara la celebrem!

Arreu de Catalunya

Si bé és cert que la fira de Sant Ponç, com veieu va lligada a la ciutat de Barcelona, actualment arreu de Catalunya se celebren fires i festes gastronòmiques relacionades amb Sant Ponç. Hi trobareu productes artesans i tradicionals com confitures, mel, melmelades, herbes aromàtiques i medicinals, etc. A més, també podeu trobar codony, productes apícoles, neules artesanes, caramels, arrop, galetes i coques, formatges, vinagres, olis, licors, cava, embotits artesans i begudes, entre d’altres.

A Barcelona, la Fira de Sant Ponç del carrer Hospital del Raval (organitzada per la Unió de Sant Ponç) és una de les més antigues i populars. Tot i això, a la Ciutat Comtal també se celebren altres fires en honor de Sant Ponç. Una de les més destacades és la de Sants-Montjuïc, on els forns i pastisseries també se sumen a la jornada omplint els aparadors amb dolços artesanals. Altres fires són la de Sarrià-Sant Gervasi, la Fira de Sant Ponç del carrer Blai (Poble-sec) o la de Via Júlia (Nou Barris).

Fora de Barcelona

  • Maresme: fira de Sant Ponç de Premià de Mar i Mataró.
  • El Solsonès: fira de Sant Ponç de la Molsosa i Prades.
  • El Vallès Occidental: fira de Sant Ponç de Sant Cugat i Sabadell.
  • El Vallès Oriental: fira de Sant Ponç de les Franqueses del Vallès i Mollet del Vallès.
  • També se celebra la fira de Sant Ponç al Gironès (Sant Jordi Desvalls), al Ripollès (Fira mercat d’herbes i productes naturals de Setcases), al Baix Llobregat (Castelldefels) i altres indrets de Catalunya.

Permeteu que el temps s’aturi i agafeu el teu cistell per celebrar Sant Ponç com cal! La fira és com un trosset d’història viva plantat al mig del cor dels pobles de Catalunya, transportant-nos enrere en el temps a una època en què les herbes remeieres eren el que ara anomenaríem la nostra farmaciola personal.

Passegeu envoltats d’olors i colors! La Fira de Sant Ponç no és només una simple fira, és una celebració de la vida i la salut, una oportunitat per connectar amb les nostres arrels i recordar-nos del poder curatiu que la natura ens ofereix generosament.

I quan arribeu a casa, si voleu preparar receptes amb la melmelada que heu comprat a la fira de Sant Ponç, aquí en teniu dues de ben delicioses: Gelat de Nabius i Pastís de formatge de cabra amb flamet.