Formatge de cabra gratinat sobre escalivada, prunes i olivada
Ingredients
- 1 pebrot vermell
- 1 albergínia
- 4 prunes seques sense os
- 200 g de formatge de cabra Garrotxa
- 4 torrades de coca d’oli
- Vi generós
Per a la olivada
- 50 g de pasta d’olives negres
- 1 filet d’anxova
- 5 fulles de alfàbrega
- 1 cp de tàperes
- Oli d’oliva verge extra
- Pebre
- Sal
Preparació
Macerar les prunes amb el vi generós.
Rostir els pebrots i les albergínies al grill fins que tinguin la pell torrada.
Pelar, salpebrar i amanir amb oli. Triturar tots els ingredients de la olivada.
Tallar el formatge en porcions de 50 grams.
Col·locar sobre la coca el pebrot i l’albergínia amb una pruna al centre i el formatge per sobre. Amanir amb l’olivada.
Gratinar fins que el formatge estigui daurat.
Nota de tast
Sobre el pa cruixent i untuós es desenvolupa dominant l’harmonia de fruita dolça i formatge que no es limita al del refrany “Raïm i formatge saben a petó”.
És una combinació de gran expressió que té moltes variants, com el codony o melmelada de taronja. L’escalivada li dóna una base sucosa, moll, densa, i l’olivada remata amb l’alquímia de les seves notes brillants amb perfum d’alfàbrega.
Aquesta recepta està composta per una fantàstica barreja de sabors mediterranis combinats amb el millor gust. Tots els ingredients que la componen formen un senzill mosaic de diferents receptes tradicionals alternades amb una senzillesa excel·lent. La olivada és una creació culinària a base d’olives, oli d’oliva, sal i espècies molt associada a la cuina catalana, encara que de difícil procedència exacta per que té una gran semblança a una pasta homònima molt típica de la propera zona occitana i el sud-est francès, la Provença: es diu tapenade i té diverses versions semblants al llarg de la ribera nord de la Mediterrània. La seva combinació amb el vi generós i el formatge de cabra és un maridatge perfecte per realçar les qualitats organolèptiques de tots els ingredients.
D’altra banda, l’escalivada de pebrot, albergínia i les anxoves resulten ser també una de les receptes més emblemàtiques, en aquest cas segur, de la cuina catalana més arrelada al context cultural. El terme “escalivada” es refereix més aviat a un tipus de cocció. Les verdures cuites al caliu es presenten com una de les millors opcions gastronòmiques, no només per ser un plat altament saludable, sinó perquè és baix en calories i a més té un alt contingut en fibra. L’anxova és un ingredient ideal per acompanyar tant l’olivada com l’escalivada, i també manté un profund vincle amb la gastronomia mediterrània. Justament, es tracta d’una recepta ideal per a l’estiu.