Fruits secs

Fruits secs, l’ingredient inesperat!

A mesura que avança la tardor, és fonamental començar a enfortir les nostres defenses i omplir-nos de vitamines, minerals i altres nutrients. I, per a això, res millor que els fruits secs com a part de la nostra alimentació!

El Codi Alimentari Espanyol defineix la fruita seca o de closca com “aquells aliments dels quals la part comestible conté en la seva composició menys del 50% d’aigua”. Per tant, considerem fruita seca, entre altres, les ametlles, avellanes, castanyes, nous, pinyons i pistatxos. Una ració de fruita seca són uns 20-30 grams, i es recomana prendre’n de 3 a 7 vegades a la setmana.

La fruita seca és un aliment ric en energia i que conté nutrients valuosos per a la salut humana. Cal destacar, principalment, les proteïnes, molt per sobre de la majoria dels aliments d’origen vegetal. També, la fibra, indispensable per a regular el trànsit intestinal i que ajuda a reduir el risc de contraure diverses malalties, entre elles el càncer de còlon. Així com els greixos insaturats que ens aporten nivells d’àcids grassos essencials.

La fruita seca és també una font extraordinària de vitamines A, B1, B2 i E aquesta última amb efectes antioxidants. Un dels efectes principals d’aquesta vitamina en el cos radica en impedir l’oxidació del colesterol LDL en la sang (el que considerem perjudicial), disminuint el risc d’arterioesclerosis i d’altres problemes cardiovasculars. A més, el seu contingut en greixos és majoritàriament de tipus mono o poliinsaturat, que ajuden a controlar els nivells de triglicèrids i colesterol en sang.

En definitiva, aquest aliment essencial dins de la Dieta Mediterrània, és el complement perfecte i fonamentalment d’aperitiu, berenar i com a ingredient de plats, tan primers, com segons i postres, aliments versàtils i nutritius que ens aporten sabor a la nostra alimentació.

Dieta Mediterrània


Referències

Yu Ma et al. Dietary fiber intake and risks of proximal and distal colon cancers: A meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2018 Sep;97(36):e11678