Fruites i verdures de primavera

Fruites i verdures de primavera

A la primavera arriba el canvi de temps i amb ell un nou assortiment de fruites i verdures de temporada que a més de tenir un sabor intens tenen un gran impacte nutricional amb els seus múltiples beneficis.

En aquesta època de l’any ve de gust consumir aliments frescos rics en vitamines i minerals, i moure’ns més. Així que podem aprofitar els beneficis que ens aporten els aliments frescos i de temporada que a més donaran més sabor, energia i colors als nostres plats.

Segons la OMS, una persona ha d’ingerir més de 400 grams de fruita i verdures a diari per millorar la salut, prevenir múltiples malalties i reduir diverses deficiències nutricionals. Aquesta quantitat es tradueix aproximadament en 5 racions al dia. Les peces de fruita i verdura poden repartir-se entre l’esmorzar, l’hora de dinar i la del berenar, i són una bona solució per picar entre hores en lloc d’optar per una opció menys saludable.

A més, és molt fàcil aconseguir-ho en aquesta estació de l’any ja que el ventall de fruites i verdures de temporada a la primavera és molt ampli!

Pel que fa a les verdures de primavera trobem la carxofa, l’api, l’all, el carabassó, el bròquil, la carabassa, la col, la coliflor, l’endívia, l’escarola, els espinacs, els espàrrecs, els pèsols, la fava, la mongeta, el nap, el pebrot, el porro, la remolatxa, el rave, el tomàquet i la pastanaga.

I com a fruites tenim la llimona, la taronja, el plàtan, la maduixa, la mandarina, el nespra, l’albercoc, la cirera, el préssec, la nectarina, la pruna, els gerds i el kiwi.

La dieta mediterrània es basa en aliments frescos, locals i de temporada i, per tant, és respectuosa amb el medi ambient. A més, el patró d’alimentació que recomana és un dels més saludables; una referència a tot el món quant a sabor i beneficis nutricionals, en què les fruites i les verdures juguen un paper vital.

El consum freqüent de fruites i verdures garanteix la ingesta de vitamines, minerals i fibra, a més a més de molts nutrients essencials com fitosterols, que bloquegen l’absorció del colesterol a nivell intestinal, i flavonoides, que protegeixen les cèl·lules de l’organisme del desenvolupament de càncer i altres afectacions, entre altres antioxidants.

Amb tots aquests beneficis que ens ofereixen aliments de primavera, no ho dubtis! Fes una llista complerta i marxa al mercat!

Dieta Mediterrània


Referències:

https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/activities/technical-support-to-member-states/promoting-fruit-and-vegetable-consumption