Vine a ballar amb els gegants del Pi al centre de Barcelona

Vine a ballar amb els gegants del Pi al centre de Barcelona

0 251
Festes de Sant Josep Oriol

El Barri del Pi celebra del 16 al 24 de març la seva festa més tradicional

El centre de Barcelona, com el centres de les grans ciutats del món, són territori de visitants i turistes però també són barris amb les seves tradicions. I no ens enganyem, tant els barcelonins com la resta de catalans sentim que el nucli antic de Barcelona també és una mica nostre, tots hi hem estat, tots hi hem anat moltes vegades al llarg de la nostra vida, i és un espai emblemàtic de records d’infància i així ens agrada transmetre-ho a les noves generacions de la família. Per això, no us deixeu perdre les festes de Sant Josep Oriol que omplen els carrers i les places del barri del Pi de tradicions i activitats per a tota la família.

Les Festes

Les Festes de Sant Josep Oriol, se celebren al barri del Pi des del 1995. El barri del Pi inclou els carrers i les places que envolten l’Església de Santa Maria del Pi. Sant Josep Oriol va ser un personatge molt lligat a la Parròquia del Pi des del segle XVII, arribant a tenir una plaça i una placeta que porten el nom del Sant barceloní.

Les Festes inclouen actes de tot tipus, amb la cultura popular i tradicional com a element indispensable; des de la tradicional sortida dels quatre Gegants originals del Pi (peces del s. XVIII que només apareixen un dia a l’any al carrer) fins a l’esperada Cercavila de Festa Major en honor a Sant Josep Oriol.

Durant tres dies s’escenifiquen la llegenda del sant i els atracaments del bandoler català Perot Rocaguinarda, que havia estat veí del barri i hi va deixar empremta. Entre més activitats, es destaquen la cercavila nocturna dels Gegants i Gegantons del Pi i la cercavila dels Oriols. I especialment la trobada de gegants, capgrossos i bestiari de diumenge, que amb un ball final clou tot un cap de setmana de celebracions. Aquí trobareu el programa de festes complert, del 16 al 24 de març.

Historia dels gegants del Pi

Els gegants del Pi sempre han estat allotjats a la basílica del Pi i tenen una llarga història que comença el 1601. Primerament van estar al càrrec de la Junta d’Obres de la parròquia, que vetllava per la seva conservació. Les referències a les aparicions dels gegants a les festes del Corpus i altres solemnitats de la parròquia i de Barcelona són nombroses al llarg dels segles XVII, XVIII i XIX, fins que el 1870 són tancats a les golfes del campanar de l’església del Pi.

Durant la guerra civil espanyola van poder ser salvats de la crema de la basílica i, el 1959, van ser recuperats per un grup de feligresos del Pi interessats per les tradicions de Barcelona i, posteriorment, restaurats per Manel Casserres i Boix.

El 12 de juny de 1960 tornen a ballar pels carrers de la ciutat. Si no els heu vist mai ballar no us perdeu aquesta ocasió! I si els heu vist, ben segur voldreu tornar a gaudir d’aquesta festa tradicional al nucli antic de Barcelona.

 

Articles similars

Sense comentaris

Deixa un comentari