Gorgs

Gorgs: espais naturals per refrescar-se!

Més enllà de la costa, la geografia catalana ens ofereix llocs espectaculars on gaudir d’un bany en plena natura

El nostre petit país és ple de boscos, rius i rieres que a la primavera i l’estiu ens ofereixen l’oportunitat de refrescar-nos tot fugint de la calor. Espais d’aigua freda i ombra natural, envoltats de frondosa vegetació que són una excel·lent alternativa natural a les platges i a les piscines. A més de gaudir de l’aigua també podem gaudir del paisatge dels camins que hi porten.

Fem una petita selecció de 4 gorgs arreu del país, però de ben segur que vosaltres en coneixeu algun digne de visitar. Estarem encantats que ho compartiu amb nosaltres!

Barranc de Merea (Pallàrs Jussà)

Merea és un petit nucli urbà al Coll de Comiols al Pallàrs Jussà. La ruta per arribar als gorgs d’aigua turquesa s’inicia al torrent i transcorre uns 20 minuts pel riu. Cal dur calçat adequat tant per caminar per el barranc com per el riu que rellisca. És un camí curt, de dificultat moderada i d’enorme bellesa.

Salt de la Dona d’Aigua (Arbúcies, La Selva)

Al Parc Natural del Montseny hi ha racons preciosos i màgics, el Salt de la Dona d’Aigua n’és un. Ubicat a la Riera de la Pineda és un salt d’aigua de 15 metres d’alçada en una clariana de sorra fina. El nom del salt prové d’una llegenda popular recollida per Víctor Balaguer:

“Es conta que l’hereu de can Blanch, mentre feia la migdiada sota l’ombra d’una alzina sentí una dolça veu que suaument entonava unes cançons; l’home es dirigí cap on venia la veu i allà, sota el gorg es trobà una dona d’aigua de la que de seguida en queda enamorat per la seva bellesa. Després d’unes quantes jornades de súpliques i declaracions amoroses, la noia i el xicot es varen casar, prometent ell que no l’hi recordaria mai els seus orígens a ella. Passaren els anys i tingueren fills, però un dia, en apropar-se una tempesta la dona va fer segar la collita per que no es perdés, però la tempesta mai va arribar, l’home ple d’ira en veure que la collita s’havia segat abans d’hora, va anar cap a la dona dient-li: “Dona d’aigua tenies que ser”. Arran d’aquestes paraules, la dona va desaparèixer per sempre més, diuen que es va llençar al gorg d’on venia. L’home i el mas es varen arruïnar progressivament, però els fills, deien que cada dia al matí la mare els anava a pentinar i es trobaven unes perles sobre el llit, eren les llàgrimes de la seva mare, gràcies a les que varen poder remuntar el mas i tornar a fer fortuna. Diuen que el salt és la cabellera de la dona d’aigua”. 

Toll de Vidre (Arnes, Terra Alta- Tarragona)

És una ruta de fàcil accés en bicicleta o cotxe a 7 quilòmetres d’Arnes. Així que és una bona opció per a les famílies amb nens petits. És un dels molts racons de bellesa singular del Massís dels Ports. El Toll de Vidre és una piscina natural formada per la roca calcària del riu Algars. Amb salts d’aigua i tobogans de roca erosionada on gaudiran tant els més petits com els més grans de la família.

Feliç i refrescant estiu!