Hidratació

Hidratació, un hàbit bàsic per al nostre cos!

Sempre escoltem i llegim que l’aigua és imprescindible i fonamental per a la vida, que el cos humà és aproximadament un 60% aigua. Però… som realment conscient de l’important que és l’aigua per nosaltres? Sabem quina funció té en el nostre organisme? Quines són les quantitats d’ingesta recomanades pels experts?

Beure aigua possibilita una bona hidratació corporal i permet que tot el nostre organisme funcioni correctament participant, per exemple, en el transport dels aliments, en la regulació de la temperatura corporal, en el procés digestiu, en l’eliminació de les substàncies de rebuig, i en la lubricació d’articulacions i teixits.

En general, les necessitats d’hidratació es calculen segons les calories ingerides, és a dir un mil·lilitre d’aigua per cada caloria diària, és a dir al voltant de 2.500 ml/dia per als homes i 2.000 ml/dia per a les dones. Especial atenció s’ha de tenir amb dos col·lectius: els infants que en estar creixent, les seves necessitats estan augmentades, i les persones ancianes que poden tenir una menor percepció de la set. L’aigua és el millor líquid que podem utilitzar per hidratar-nos, ja que no aporta calories i per tant no engreixa mai.

Així mateix, en un dia normal el cos elimina aproximadament entre 2.200 ml i 2.700 ml d’aigua (en situacions concretes com per exemple si es realitza activitat física o fa molta calor, l’aigua eliminada pot ser superior). Per aquest motiu és important beure aigua durant tot el dia. Però…. que ens pot passar si no aportem l’aigua suficient al nostre organisme? Principalment, que el nostre cos pot patir una reducció del rendiment físic, psicomotor i cognitiu, és a dir, per exemple, pèrdua de memòria, reducció del temps de reacció, i alteracions en l’atenció, comprensió i aprenentatge…

L’aigua, per al nostre poble, per a la nostra terra mediterrània, sempre ha sigut i serà, un element imprescindible i vital. Viure a la vora del Mediterrani ens aporta uns beneficis que queden reflectits en el nostre estil de vida mediterrani.

Dieta Mediterrània