Testos casolans

Continua amb el teu hort urbà. Fes créixer les teves llavors

Gràcies a tots el que heu participat en la promoció de l’Hort urbà. Aquí podeu veure les fotos dels vostres testos. Si no heu rebut  les llavors estaran a punt d’arribar. Encara que la promoció hagi acabat t’animem a continuar amb el teu hort. Un cop tens els brics retallats o l’espai on plantaràs i les llavors, cal prendre algunes de les decisions més importants per al teu futur hort:

La llum

La conclusió que es pot treure és que l’hort necessita llum per créixer, ja que és la font d’energia que utilitzaran les nostres plantes. Com més llum tinguem, més possibilitats de producció. Els contenidors de cultiu hauran d’estar ben orientats al sol per facilitar la incidència més gran de llum.

El substrat

Quin substrat triarem? No parlem de terra sinó de substrat, perquè ha de complir una sèrie de requisits, no serveix qualsevol terra. El substrat que necessitem ha de tenir capacitat d’aireig i capacitat de retenció d’aigua, així mateix cal que sigui lleuger i tingui suficients nutrients per fer créixer els nostres aliments. Els substrats que reuneixen la major part d’aquestes característiques són els substrats orgànics o terres vegetals.

La sembra

Recorda que cada hortalissa té el seu propi temps de sembra. No es poden plantar totes les llavors en qualsevol època de l’any. Aquí tens el calendari de sembra d’hortalisses, que et serà molt útil. S’ha de tenir en compte que per a la majoria d’hortalisses, excepte les cucurbitàcies (carabasses, carabassons, cogombres i melons),  és convenient fer planter, ja que necessiten una temperatura alta per germinar. Et recomanem que usis els brics com a planter posant-los dins de casa i donant-los escalfor i humitat fins que germinin. En canvi, les cucurbitàcies es poden plantar directament als testos o jardineres on han de créixer.   Un cop tens el planter preparat i les llavors sembrades només has d’esperar que germinin.

El reg

És la part que ens donarà més feina. Al principi, és aconsellable regar-les lleugerament cada dia. Tingues cura que no pateixin set ni les reguis en excés, que el substrat es mantingui humit.  Una vegada tinguis el teu hort en marxa, aquests són els factors que cal tenir en compte:

  • Època de l’any: a l’estiu l’evaporació és molt intensa i és recomanable regar cada dia; a l’hivern pot ser que no faci falta regar durant molts dies.
  • Climatologia: si està núvol, hi haurà menys evaporació; si fa molt de vent, s’assecarà més ràpidament l’hort.
  • El substrat: hi ha substrats que tenen més magatzem d’aigua que altres i triguen més a assecar-se.
  • El sistema de reg: si fem un bon reg manual, aguantarà més la humitat que si fem un reg amb degotador.

Això és tot, la promoció s’acaba però esperem que quan aparegui el primer brot el comparteixis amb nosaltres a les nostres xarxes socials: TwitterFacebook i Instagram! Ens encantarà veure com va creixent el teu hort urbà lletnostrer!