Celebrar Sant Joan

Idees per celebrar un Sant Joan diferent

Foc, coca i rituals en petit comitè

Enguany no podrem celebrar les tradicionals revetlles de Sant Joan. Per això us proposem fer un Sant Joan diferent, a casa i en petit comité però sense deixar de banda cap element de la festa: foc, menjar i amics.

Reunir-nos amb amics i familiars és un dels elements que compartim arreu de la Mediterrània per celebrar Sant Joan. Però com tantes altres festes, aquest 2020 ens hem d’inventar una nova manera de celebrar-les, sense perdre la seva essència.

Us proposem mantenir en la mesura del possible allò que més ens agrada de Sant Joan. Per això podem preparar una revetlla a casa. Si venen convidats recordeu les recomanacions de seguretat per el Covid-19, renteu-vos les mans sovint, mantingueu en la mesura del possible les distàncies de seguretat i si feu servir gel desinfectant de mans, tingueu en compte que és molt inflamable ja que conté alcohol, i per tant no manipuleu el foc si us heu posat el gel. 

Primer: Coneixem la tradició en família

Per tal que els més petits de la família visquin la festa de Sant Joan amb més emoció no hi res millor que coneguin els orígens, les històries ancestrals i les diverses maneres amb les que any rere any celebrem la festa de Sant Joan tant al nostre país com en altres terres i illes mediterrànies. Us deixem una petita selecció de contes:

Segon: Els preparatius de la festa

Ara que els més petits de la casa ja coneixen tot el que s’ha de saber sobre la màgica nit de Sant Joan, podem passar a l’acció i preparar la coca tots junts. Mireu quina recepta més deliciosa us hem preparat!

Una curiositat: sabeu que tradicionalment les coques de Sant Joan eren rodones? Eren una representació del sol per venerar l’astre rei en el solstici d’estiu.

Tercer: Foc i altres rituals

Diu la tradició que per Sant Joan s’han de cremar totes les herbes remeieres de l’any que tenim a casa i renovar-les. Enguany, i a falta de foguera, podem conservar el poder purificador del foc tot cremant les herbes remeieres a la llar de foc o a la barbacoa, sobretot respectant les normes de seguretat per evitar qualsevol incident.

Gaudim de la nit màgica d’aquest Sant Joan especial i ja en vindran més!