Etiquetatge aliments

Tot el que voldries saber i no saps de l’etiquetatge dels aliments

Les etiquetes dels aliments són l’eina bàsica per entendre que estem comprant i menjant. Si llegim bé la informació dels aliments podem saber l’origen del producte, els al·lèrgens, el valor nutricional i els ingredients entre altres aspectes alimentaris. Si consumim productes processats, és bàsic tenir unes nocions sobre l’etiquetatge nutricional:

Per valorar el que mengem, el que és primer i imprescindible és saber els seus ingredients i composició nutricional, pel que és necessari tenir el costum de llegir l’etiquetatge dels productes. La normativa europea estableix criteris perquè sigui llegible, i és obligatori especificar per exemple: el nom de l’aliment, el lot, la quantitat neta, la data de consum preferent o data de caducitat, els ingredients i la informació nutricional. En cas que es declarin beneficis saludables, com baix en sal o que conté fibra, els missatges sempre estaran regulats i controlats per l’EFSA, l’Agència Europea de Seguretat Alimentària.

Els al·lèrgens alimentaris més comuns (llista tancada de 14 aliments) han d’estar assenyalats, per exemple llet de vaca, soia, ou, blat, crustacis, fruita seca tant quan s’incorporen com ingredients o poden contenir traces (petites quantitats).

Sempre és obligat declarar la quantitat de nutrients i energia per cada 100 grams d’aliment. A més a més sempre vindran indicats els greixos totals i saturats, les proteïnes i els hidrats de carboni totals i senzills, sempre per cada 100 grams d’aliment, i opcionalment per ració de consum. És opcional indicar el tipus de greix poliinsaturat i monoinsaturat, la fibra, i altres nutrients com les vitamines i els minerals.

Us volem animar que llegiu també els ingredients dels productes. La informació del llistat d’ingredients sempre anirà en l’ordre de major a menor quantitat, sent el primer ingredient el majoritari i l’últim el de menor quantitat dins del producte. Feu una lectura detallada, sobretot per assegurar-vos que compreu realment el producte amb els ingredients que voleu.

Un repte pel nou 2018 ha de ser, que siguem conscients del que mengem i de la nostra alimentació, llegint acuradament l’etiquetatge nutricional. Hem de recordar que un pilar fonamental de la nostra Dieta Mediterrània són els aliments frescos, de temporada i de proximitat, part de la nostra entitat i del nostre estil de vida.

 

Dieta Mediterrània