La dieta mediterrània com a eina fonamental per a la salut del nostre planeta

La Dieta Mediterrània és considerada una de les més saludables i sostenibles del món. Els seus beneficis en la nostra salut i en l’àmbit mediambiental provenen del fet que es basa en el consum d’aliments d’origen vegetal (fruites, verdures i hortalisses, cereals integrals, llegums, fruits secs i llavors), amb quantitats moderades de proteïnes animals (carn magra, productes làctics, peix i marisc i ous) i com a greix principal s’utilitza l’oli d’oliva verge extra. A més, prioritza els productes frescos, de temporada i locals, disminuint encara més la petjada de carboni.

El model alimentari actual s’està allunyant de la Dieta Mediterrània, donant prioritat al consum de carn i productes processats. Així mateix, el malbaratament alimentari ha augmentat en els últims anys, ja a que a tota la cadena alimentària es desaprofiten aliments per diferents raons. Per exemple, molts productes alimentaris són descartats per no complir estàndards estètics com color, forma o mida. A les nostres llars també existeix malbaratament alimentari, perquè comprem massa i no aconseguim consumir-los abans de la seva data de caducitat, perquè no els conservem adequadament i es fan malbé… Per aquest motiu, com a consumidors, hem de basar la nostra alimentació en productes frescos, de temporada i proximitat, fer una compra planificada i conservar correctament els aliments, per seguir una alimentació saludable i, a la vegada, sostenible.

Tot allò que mengem no només afecta en la nostra salut sinó també al medi ambient. L’adherència a la Dieta Mediterrània és una bona contribució que podem fer com a consumidors responsables i habitants respectuosos de la Terra. Aquest estil de vida ens aporta nombrosos beneficis, com la prevenció de malalties cardiovasculars, però a més, és sostenible, ja que des de la tradició es potencien activitats d’aprofitament per reduir el malbaratament alimentari. Un exemple, seria el pa amb tomàquet, plat típic amb el que podem aprofitar el pa d’un dia per l’altre. Tot això dona idees del que es pot fer des de casa i així contribuir amb accions simples com no descartar aliments pel seu aspecte, i aprofitar-los en l’elaboració de receptes noves i saludables i a la vegada mantenir ni salvaguardar el nostre estil de vida mediterrani.

Dieta Mediterrània