Fruita a l'estiu

A l’estiu… posa color al teu menjar!

Albercoc, pruna, préssec, meló, nectarina, nespra, paraguaiana, síndria, cirera, figa, fruites vermelles, raïm…. són algunes de les fruites que ens podem trobar en el mercat ara a l’estiu. Fruites de tots els colors de l’arc de Sant Martí i que formen part de la nostra alimentació diària, proporcionant aigua, vitamines i minerals que l’organisme necessita per funcionar correctament i que les fan imprescindibles a l’estiu, pel seu gran poder hidratant i refrescant.

Els beneficis de les fruites són molts i importants. A part de prevenir trastorns per la falta de nutrients, d’hidratar-nos i de regular el nostre ritme intestinal, també redueixen el perill de patir malalties com per exemple malalties cardiovasculars (reduint els nivells de colesterol) o càncer (eliminant a través de la digestió substàncies que poden ser nocives). Per tot això els experts recomanen un consum mínim de cinc racions diàries entre fruita i verdura, encara que hi ha investigacions que situen aquest rang entre nou i deu racions diàries.

Però ¿realment mengem la quantitat necessària per obtenir els seus beneficis? Els estudis ens diuen que no i per això el consum d’aquests grups d’aliments és una de les prioritats de totes les administracions, locals, nacionals i mundials.

Al nostre territori, disposem d’una gran varietat de fruites amb els màxims nivells de qualitat i seguretat amb múltiples propietats i deliciosos aromes i sabors, sent de gran versatilitat en la cuina, i on ens les podem menjar en qualsevol moment del dia i de moltes formes diverses. Des de l’època de l’Imperi Romà les fruites eren les postres per excel·lència, però actualment les podem fer partícip dels altres àpats del dia com pot ser l’esmorzar o el berenar. Així mateix també la podem trobar com a part d’un primer plat (amanida de llenties amb albercocs) o d’un segon (llom amb prunes) o com beguda (granissat de meló). Com més colors posem als nostres plats més saludables seran!

Tot això hauria de ser suficient per conscienciar-nos de la importància de menjar fruita cada dia, fruita poc processada, fresca, local i de temporada, i principalment ara a l’estiu, sent una opció nutritiva, econòmica, saborosa, respectuosa amb el medi ambient i arrelada a la nostra tradició mediterrània.

Dieta Mediterrània


Bibliografia
http://www.alimentacion.es
http://www.fao.org
https://www.ocu.org