Llet sense lactosa: beneficis per a tothom!

La història de la llet es remunta a l’època del neolític, fa més de nou mil anys, on les persones van començar a domesticar vaques, cabres i ovelles. A partir de la seva domesticació, l’home va descobrir que es podien munyir i extreure la seva llet. El consum de llet el van impulsar els Sumeris, després es va mantenir durant l’Antiga Grècia i va continuar amb els romans amb l’elaboració del formatge fins als nostres dies, que s’ha transformat en un aliment habitual a la nostra dieta.

La llet és un producte làctic amb molts beneficis per a la salut pel fet que conté proteïnes, greixos, carbohidrats i una gran quantitat de vitamines (A, C, D, B2 i B12) i minerals com el calci, fòsfor, potassi, sodi, etc. Gràcies a l’alta aportació de calci, és un producte que contribueix a millorar el sistema ossi i contribueix a la prevenció de malalties com l’osteoporosi. D’igual manera, les vitamines que conté la llet i els seus derivats, ajuden a mantenir una bona visió, reforçar el sistema immunitari, ajudar a la funció del sistema muscular i nerviós, etc. També s’ha de destacar que la llet té un alt contingut en aigua, el que ajuda a mantenir una correcta hidratació durant el dia.

Per tots aquests beneficis que proporcionen els productes làctics, dins de la dieta mediterrània es recomana a la població general prendre dues racions de làctics o derivats làctics de manera diària. En el cas de persones amb intolerància a la lactosa (el seu intestí no pot digerir la lactosa dels productes làctics com la llet), és de gran ajuda l’existència de llet sense lactosa per poder mantenir aquest aliment a la seva dieta i evitar els problemes intestinals que els hi provoca la llet tradicional.

La llet sense lactosa s’obté a partir de la divisió de la lactosa en dos: glucosa i galactosa. Aquest fet fa que millori la seva digestibilitat, facilitant el treball en l’intestí i fent que la digestió sigui més senzilla i ràpida. La divisió de la lactosa, també fa que aquesta llet adquireixi un gust més dolç, que habitualment té una bona acollida per part de les persones. Així mateix, aquesta llet manté els mateixos beneficis nutricionals de la llet tradicional (amb lactosa) i la pot prendre qualsevol persona, tingui o no intolerància a la lactosa.

La llet és un aliment que té molts anys d’història a la nostra alimentació, amb una gran quantitat d’avantatges per a la salut, i amb l’aparició dels productes làctics sense lactosa les persones intolerants també se’n poden beneficiar.

Dieta Mediterrània