Mató i ricota
La llet tallada és un formatge blanc i tou o un mató, bo per menjar com a tal o per cuinar. La ricota, que significa pre-escalfat en italià, es fa a partir del sèrum del drenatge. Agregar una mica de llet, escalfar fins a bullir a foc lent i remoure constantment, traient els qualls amb un colador folrat amb una malla.
Per a uns 100 grams.
Ingredients
- 1 l de llet (sencera, semidesnatada, descremada o llet en pols reconstituïda)
- 2 pastilles de quall (quallada)
Preparació
Escalfar la llet fins que estigui tèbia (quan una gota a la part interna del canell no se senti ni freda ni calenta).
Llevar ½ tassa més o menys de la llet, posar en un plat separat i dissoldre les pastilles de quall dins.
Tornar a posar dins de la resta de la llet i remoure fins que estigui ben barrejat.
Deixar que es fixi durant 15 minuts, llavors tornar a remoure.
Deixar reposar durant 10 o més minuts, fins que l’aigua pugi a la superfície.
Escórrer en un colador amb la malla fina o amb una tela de cotó de doble gruix.