Menjar blanc de Reus

El menjar blanc de Reus són unes postres tradicionals catalanes que es caracteritzen per la seva textura suau i el seu sabor subtil. És una antecessora de la crema catalana, no té ous i se solia prendre per Quaresma.

És similar a una crema, i es fa principalment amb llet, sucre i midó de blat de moro (maicena). Aquesta recepta és present a altres cuines de la Mediterrània, com la francesa (blanc-manger), la italiana (biancomangiare), i a l’anglesa (Blancmanger). El seu origen és probablement medieval, tot i que també es diu que és d’origen àrab, en tenim constància en texts del segle XII a tota la geografia europea.

Aquesta és una recepta senzilla per fer menjar blanc de Reus:

Ingredients:

  • 1 litre de Llet Nostra
  • 150 grams de sucre
  • 80 grams de midó de blat de moro (maicena)
  • Pell de llimona (opcional)
  • Canyella en pols (opcional)

Preparació:

  1. En una olla, posem a bullir la llet a foc mitjà. Hi podem afegir també la pell de llimona per donar-li un toc de sabor cítric.
  2. En un bol a part, barregem el midó de blat de moro (maicena) amb una mica de llet freda (uns 100 ml aproximadament) fins que estigui ben dissolt i sense grumolls.
  3. Quan la llet comenci a bullir, abaixem el foc a poc a poc i hi afegim el sucre. Remenem bé fins que el sucre estigui completament dissolt.
  4. A poc a poc, afegim la barreja de midó de blat de moro (maicena) a la llet, remenant contínuament amb una cullera de fusta per evitar que es formin grumolls.
  5. Continuem remenant la barreja a foc baix durant uns 10-15 minuts, fins que la barreja es comenci a espessir i a adquirir una consistència suau i sedosa.
  6. Quan arribi a la consistència desitjada (ha de ser prou densa per a ser un postre, però no massa compacta), retirem l’olla del foc.
  7. Tirem la pell de llimona, i aboquem el menjar blanc en petits bols individuals o en un bol gran.
  8. Deixem refredar el menjar blanc a temperatura ambient i després el guardem a la nevera un parell d’hores abans de servir.
  9. A l’hora de servir, empolvorem una mica de canyella en pols per sobre per donar-li un toc final aromàtic.

Ara ja tenim el menjar blanc de Reus llest per ser gaudit com a postre o com a snack dolç en qualsevol ocasió. Esperem que us agradi!