Menjar acompanyat

Menjar tranquil i en companyia

A poc a poc, tranquil·litat, asseguts, familiar… ingredients per un bon dinar!

Una de les característiques de la nostra vida actual, és el ritme accelerat que dia a dia vivim en la nostra societat, és a dir menjar ràpid i davant d’un ordinador, tele o consola, fer-ho sense una planificació, amb consum d’aliments ultraprocessats i precuinats, etc. Però, és lo ideal per nosaltres? Afecta a la nostra alimentació? Pot tenir repercussions negatives en la nostra salut? Diferents estudis demostren que, efectivament, si ens deixem emportar per aquest ritme ràpid de vida, la nostra salut pot sortir perjudicada.

Alguns dels problemes de salut que poden estar relacionats amb la nostra alimentació, a causa del ritme de vida actual són la diabetis (tipus 2) i l’obesitat. Per exemple s’està veient que a mesura que s’augmenta la velocitat de menjar, l’estómac multiplica el temps que triga en fer la digestió i es produeixen unes digestions dolentes i els anomenats “empatxos”, així mateix quan es menja ràpid no donem temps a l’organisme d’avisar-nos que s’ha menjat el suficient, i continuem menjant més del que es necessita.

Però també és molt important tenir consciencia que alimentar-se no és únicament una necessitat fisiològica del nostre cos, alimentar-se és plaer, és un moment per socialitzar-nos, de compartir instants amb la nostra gent propera, de compartir i preservar les tradicions, d’aprofitar els aliments de temporada en el seu millor moment de sabor, olor i preu, de viure i gaudir de la cultura i la història de cada plat, de divertir-se amb la gent que ens envolta compartint la taula.

Per tot això és important menjar a poc a poc (així es segreguen més hormones intestinals que fan que ens sentim més plens), fer-ho amb un ambient tranquil, relaxat, amb temps suficient, asseguts i sense tensions (ajuda a ser conscients del que mengem, sense produir-nos malestars gàstrics), fer entre 4 i 5 àpats i planificar-los (s’ha vist que quan una persona no té temps per menjar, normalment escull aliments menys saludables), és a dir fer Dieta Mediterrània, estil de vida que promou hàbits de vida saludables, no únicament amb el que s’ha de menjar sinó COM s’ha de menjar.

Dieta Mediterrània


Bibliografia:

http://www.consumer.es
http://www.eufic.org