Mite o veritat? Segona part de la desmitificació…

Mite o veritat? Segona part de la desmitificació…

0 1232

Tal com vam comentar en una entrada anterior, existeixen afirmacions sobre aliments, forma de menjar-los i de preparar-los que no són reals, però que de tant escoltar-los pensem que són veritat i modifiquem la nostra conducta alimentària davant d’ells, fins i tot canviant la nostra forma de menjar. D’aquesta forma continuem desmitificant aquests mites:

“Els productes light aprimen”. Mite! Fins a l’actualitat no s’ha trobat cap aliment que quan el mengem ens aprimi, és a dir, tots els aliments aporten calories. Els aliments light són aquells productes on el valor energètic ha sofert una reducció d’almenys un 30% del producte de referència (amb els que tenen productes de referència en el mercat). Tampoc els productes integrals (a partir de 3 g de fibra per 100 g de producte) ens aprimen, si és veritat que ens aporten més fibra, però molts cops aquests aliments tenen més quantitat de greix i de sucre, que els aliments no integrals, augmentant el seu valor calòric.

“Les patates engreixen molt”. Mite! La patata és un tubercle on el 75-80% de la seva composició és l’aigua, i al voltant del 20% són hidrats de carboni, d’aquesta forma aporta unes 81 calories per 100 g. Amb tot això queda demostrar que aquest tubercle no ens aporta grans quantitats d’energia. Es recomana ingerir aquest aliment uns dos-tres cops per setmana, això si, vigilant la cocció, on les recomanades són bullides, al vapor i al forn.

“L’ou, aporta molt colesterol i és un aliment molt perillós!”. Mite! L’ou conté colesterol en la seva composició, però la ingesta d’aquest aliment no augmenta el perill cardiovascular en persones sanes, ja que el colesterol que ingerim generalment té un efecte molt reduït en el nivell de colesterol en sang i on les recomanacions es troben entre 2-4 racions a la setmana. Diferent és el cas de les persones sensibles al colesterol que prové de la dieta, on sí que s’han de controlar la ingesta d’aquests aliments.

“L’home és l’únic mamífer que beu llet quan és adult”. Mite! I també som els únics que llegim, que utilitzem el foc per cuinar, o que conduïm cotxes…. i és motiu per deixar de fer-ho? La llet és un aliment essencial en la nostra alimentació i per a la salut del nostre cos, ens aporta nutrients essencials que ens ajuda a mantenir un estat òptim fins a l’edat adulta.

 

logodietamediterranea

Font: Dieta Mediterrània

Sense comentaris

Deixa un comentari