Mona de Pasqua tradicional

Com fer una mona de Pasqua? La mona de Pasqua tradicional es un dolç típic de Setmana Santa, unes postres de gran tradició a tota la Mediterrània que simbolitza que la Quaresma i l’abstinència s’han acabat. Aporta grans quantitats de carbohidrats entre els quals destaquen els sucres lliures, així que es recomana menjar la Mona només el dia que toca.

Per a 5 persones
Preparació: 2 h
Cocció: 12 min
Temps total: 2 h 13 min

Ingredients

Per a la pasta de brioix

  • 500 g de farina de força
  • 100 g de sucre
  • 5 g sal
  • 75 g d’ous
  • 25 g de llevat premsat
  • 50 ml oli d’oliva
  • colorant, vainilla, llimona
  • 125 ml aprox. d’aigua freda o llet

Per a la mona

  • 300 g de pasta de brioix
  • 1 ou dur
  • 1 ou batut per pintar
  • sucre llustre

Preparació

Per a la pasta de brioix

Dissolem el llevat premsat juntament amb la llet o l’aigua i remenem amb una cullera.

Tamisem la farina i afegim els ous prèviament batuts, la llet i el sucre.

Pastem bé durant 6-7 minuts i afegim l’oli d’oliva i la sal. Quan faltin 3 minuts, hi afegim el llevat.

Un cop feta la massa (ha de quedar suau) la deixarem reposar fins que dobli en volum.

Per a la mona

Un cop la pasta de brioix estigui reposada, l’estirem una mica, que quedi plana, amb el gruix d’un dit aproximadament.

Fent una mica de pressió, incrustem un ou dur enmig.

Deixem que llevi la massa durant un parell o tres hores, fins que hagi llevat el triple.

Pintem amb l’ou batut i amb cura per no abaixar la massa.

Enfornem la mona a 200-220ªC durant uns 10-12 minuts. Hem de vigilar perquè el brioix es crema molt ràpid.

La deixem refredar una estona. Empolvorem una mica de sucre llustre per sobre i la decorem amb unes plomes i pollets o qualsevol altre cosa que vulguem. Podem ser creatius!

Bon Profit!

Dieta Mediterrània