Orelletes

Les orelletes porten a la nostra terra, com a mínim, des de l’edat mitjana. Tot i això, tenen altres noms i petites variacions segons el lloc on es facin: orellanes a les Illes Balears, crespeth a la Vall d’Aran, crespells a Vallespir i Eivissa, burilles a Cadaqués, garrifes a Argelers, bunyetes a Catalunya Nord.

Una altra curiositat de les orelletes, a part dels múltiples noms que tenen, és que són típiques de determinades celebracions i èpoques de l’any, però depenent del lloc es consumeixen en un moment o en un altre. Per exemple, al Vendrell en preparen per Carnestoltes i Quaresma, mentre que a la Catalunya Nord se’n menja durant la pasqua i al Pla d’Urgell durant l’hivern i en altres indrets són postres típiques de la festa major.

Digueu el nom que digueu, aquí us mostrem com fer aquest dolç cruixent de pasta plana i rodona i prepareu-les quan us vingui de gust!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Llet Nostra (@lletnostra)

Ingredients:

  • 250 g de farina
  • 30 g de sucre
  • 60 ml de llet
  • 70 ml d’oli d’oliva + 300 ml per a fregir
  • 30 ml d’anís
  • 1 ou
  • un pessic de sal

Preparació

En un bol gran hi anirem barrejant els següents ingredients: l’ou, la llet, els 70 ml d’oli d’oliva, l’anís, el sucre i un pessic de sal. Quan els tinguem tots ben integrats i afegim la farina i continuem barrejant-ho fins a obtenir una massa homogènia.

Espolsem una mica de farina sobre la fusta o la superfície que on posarem la massa i de forma manual la pastem. Fem una bola i la posem de nou al bol tapant-la amb un drap. Així la deixem reposar a la nevera uns 30 minuts.

Un cop transcorregut aquest temps, la tornem a posar sobre la fusta, li donem una forma de tub, i anem tallant la massa a trossets. Amb el corró els xafem per donar-los una forma plana una mica arrodonida però irregular. Escalfem l’oli en una paella per fregir les orelletes a banda i banda fins que es daurin.

Les arrebossem amb sucre i llestos! Ja podem degustar aquestes postres delicioses.