Panadons

¿Sabeu què són els panadons? Com unes crestes fetes amb una massa com el pa farcides de diversos ingredients. Són una recepta típica de les terres de Lleida. Tradicionalment, es feien d’espinacs i de carabassa durant l’època de la Quaresma perquè no duien ni carn, ni ou, ni làctics. Podríem dir doncs que eren una recepta vegana. En l’actualitat en podeu trobar tot l’any i farcits fins i tot de pollastre al curri. Però avui us explicarem com fer la recepta tradicional.

Ingredients

  • 1 kg d’espinacs frescos
  • 200 g de farina
  • 1 sobret de llevat
  • Panses
  • Pinyons
  • 1 gra d’all gros
  • Aigua
  • Oli d’oliva verge
  • Sal

Preparació

Començarem per escaldar els espinacs. Els escorrem bé i els deixem refredar.

Mentrestant, prepararem la massa:

En un bol posarem la farina, el llevat i un pessic de sal. Hi anirem afegint aigua, a poc a poc, i ho anirem integrant amb una cullera.

La massa ens quedarà flexible, aleshores la posarem sobre el marbre enfarinat per tal que no s’hi adhereixi, i l’amassarem durant uns quants minuts.

En farem 6 boles de la mateixa mida. Amb un corró les aplanarem fins a aconseguir una massa fina i rodona per a cada panadó.

Preescalfem el forn a 200ºC.

Posarem els espinacs sobre cada massa de panadó, hi afegirem les panses, pinyons, l’all esmicolat i un raig d’oli d’oliva. Tanquem el panadó per la meitat, ens quedarà forma de cresta o mitja lluna, plegarem les vores.

En aquest punt, hi ha qui els pinta amb ou, nosaltres com volem que la recepta sigui vegana, ho farem amb una mica d’oli.

Els courem al forn fins que quedin daurats, uns 20 minuts.

I ja ho tindríem! La recepta tradicional també es pot fer amb carabassa substituint els espinacs. I també podeu farcir-los amb qualsevol altra aliment que us agradi.

Temps de preparació: 45 minuts
Temps de cocció: 20 min
Categoria: Aperitiu, plat principal
Regió de cuina: Lleida
Comensals/porcions: 6 porcions