Beneficis de la natació

Petits a l’aigua!

Beneficis de la natació en nadons i infants

La natació és una de les activitats esportives més complertes per a qualsevol edat. Però en nens i nadons a més dels beneficis físics de la seva pràctica, també te connotacions psicològiques molt positives.

A nivell físic la pràctica de la natació exercita la coordinació motora, el sistema circulatori i el respiratori a més dels músculs. D’altra banda, contribueix al desenvolupament de l’autonomia i l’autoconfiança dels infants.

Per a nadons

En nadons la natació té poc a veure amb aprendre a nadar. La conseqüència més evident de la natació en els bebès és el desenvolupament de la psicomotricitat. Però encara té més beneficis!

Millora la coordinació, l’equilibri i el coneixement de l’espai, afavoreix la seva alineació postural i millora la seva coordinació muscular, a més desenvolupa les seves capacitats sensorials i psicomotrius.

La natació millora la seva capacitat cardiorespiratòria. Nadar és beneficiós per a la coordinació cardiovascular, millora la resistència del nadó. Incrementa la força gràcies als exercicis musculars. Amplia la capacitat del seu sistema respiratori.

El bebè se sent més segur i gaudeix de l’experiència. Incrementa el seu sentiment d’autoconfiança. Ens els nadons que encara no saben caminar o gatejar, els encanta poder-se desplaçar sols dins de l’aigua. Per ells com tot és un joc que desperta els seus sentits. Consolida els vincles d’afecte per l’atenció total de l’adult que requereix nedar amb un nadó.

La natació per a nadons és també un dels millors mètodes d’estimulació primerenca. Aporta tots aquests beneficis en un ambient de joc i plaer. Els exercicis suaus relaxen al nadó i estimulen el seu apetit. Millora el seu benestar i afavoreix el seu descans.

Per a nens

L’aprenentatge de la natació com a tècnica s’inicia al voltant dels 3 anys. En nens i adolescents la natació és fonamentalment un exercici aeròbic que realitzat de forma regular redueix els factors de risc de les malalties cardiovasculars. Entre els beneficis més destacats en la pràctica de la natació en nens i adolescents hi ha el control del pes corporal. Ajuda a prevenir l’obesitat infantil.

La pràctica regular de la natació té altres beneficis demostrats a nivell de salut: ajuda prevenir la hipertensió, baixa la concentració de colesterol en sang reduint el risc del desenvolupament de l’arteriosclerosi des de la infància i l’exercici aeròbic redueix els nivells de glucosa en sang. A més, contribueix a millorar la resposta cardiovascular augmentant la capacitat d’esforç físic. Millora la flexibilitat, coordinació, agilitat, velocitat i força muscular.

A banda de tots aquests beneficis físics, l’aigua és un espai ideal per a desenvolupar les aptituds psíquiques i neurològiques d’infants i adolescents. Saber nadar afavoreix la socialització. A més per als nens és una manera de gaudir activament del seu temps d’oci. Proporciona benestar i afavoreix la relaxació post activitat.

Finalment, però no menys important, aprendre a nadar és una qüestió de seguretat. Als nens els encanta l’aigua, quan abans aprenguin a nadar, abans podran acostar-s’hi amb més seguretat.  Això no eximeix als adults que estem al seu costat de baixar la guàrdia. Deixeu que els nens gaudeixin de l‘aigua però no els hi traieu la vista de sobre quan estiguin a la piscina o al mar.