Pollastre rostit amb prunes i pinyons

Aquesta recepta també és coneguda com a pollastre rostit amb prunes; és un plat català típic d’ocasions especials i festes com Nadal, però la podem preparar al llarg de tot l´any. Tradicionalment, es torrava el pollastre sencer farcit de carn, botifarra, prunes seques i pinyons; només hi havia un plat únic i havia de ser prou contundent per alimentar tots els que menjaven. Avui dia, regna l’abundància amb els plats i s’ha modificat aquesta recepta per fer-la més lleugera.

Ingredients

  • 1 pollastre de corral (preferiblement ecològic)
  • 2 cebes
  • 20 prunes panses
  • 12 orellanes d’albercoc
  • 1 grapat de pinyons
  • 1 branqueta de canyella
  • 6 grans d’all
  • 2 fulles de llorer
  • 1 copa de vi blanc
  • 1 copa de brandi
  • 100 g de llard de porc
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal, pebre

Preparació

Comencem per netejar el pollastre (rentem la sang i traiem els ossos i els cartílags).

En una paella gran desfem una mica de llard amb oli d’oliva. Salem i empebrem el pollastre i el daurem a foc lent fins que agafi un bon color a torrat. Si no hi cap tot al recipient, anem fent-ho per tandes i amem reservant en un plat.

Mentrestant, pelem i tallem les cebes a trossos grans i els alls sencers sense pelar per la meitat.

A continuació, un cop acabat el pollastre, retirem l’excés d’oli i greix de la paella i sofregim la ceba i l’all amb la branqueta de canyella i el llorer durant uns minuts fins que es daurin lleugerament; hi afegim el pollastre i ho barregem tot bé.

Ara hi posem el got de brandi i el de vi blanc i tapem el guisat. Deixem que es cogui uns 10 o 15 minuts a foc lent-mitjà. Anem barrejant de manera intermitent. Corregim de sal i deixem que es cuini a foc lent durant 1 h aproximadament. Cal afegir-hi una mica d’aigua calenta si s’evapora massa ràpid.

Quan quedin uns 15 a 20 minuts perquè s’acabi de fer el pollastre, hi afegim les prunes, orellanes i pinyons barrejant amb compte.

Deixem reposar una mica a la paella abans de servir.

Temps de preparació: 30 min
Temps de cocció: 1 h 30 min
Categoria: Segon plat
Regió de cuina: Mediterrània
Comensals/porcions: Per a 4-6 persones

Dieta Mediterrània