Preparem-nos per a la tornada a l’escola amb esmorzars saludables!

Una alimentació saludable és determinant per a un funcionament correcte de l’organisme i el seu desenvolupament i creixement, una bona capacitat d’aprenentatge, un correcte desenvolupament psicomotor, i juga un paper molt important en la prevenció de malalties. Ha de ser variada, equilibrada i saludable perquè es consideri completa.

Un esmorzar saludable per la tornada a l’escola hauria d’estar compost de fruites, verdures, fruita seca, proteïna i cereals integrals. A més, haurà d’estar adaptat a diversos factors com l’edat, l’activitat física o el tipus de desenvolupament dels nens i nenes.

El patró dietètic diari o setmanal i el context de cada menor també és fonamental. Per això, cal fer-se diverses preguntes respecte als nostres petits i petites: S’aixequen amb gana? Rendeixen millor a l’escola si tenen l’estómac ple? Prefereixen prendre alguna cosa lleugera i a mig matí completar-ho amb un altre aliment?

Quan ets mare o pare, o tutor/a, els matins solen ser agitats i sembla que no sobri el temps per organitzar-se correctament. És per això que moltes vegades s’acabi recorrent a productes com les galetes o la brioixeria per esmorzar com a alternativa ràpida. És acceptable si només passa de manera ocasional, però és molt important que tinguem cura del que mengen des de ben petits i petites perquè reforçarà la creació d’hàbits saludables que es continuaran a l’adultesa.

A continuació uns exemples ràpids i saludables d’esmorzar:

  • Iogurt grec amb un grapat de fruits vermells i cereals integrals.
  • Torrada integral amb truita francesa farcida de formatge i algun vegetal de temporada al gust com espinacs, xampinyons i/o prebrots.
  • Entrepà vegetal de pa integral amb tonyina en oli d’oliva, ou, enciam i tomàquet acompanyat d’un préssec.
  • Batut de llet sencera amb figues i plàtan.
  • Got de suc natural de magrana amb una torrada integral amb formatge fresc.

Dieta Mediterrània