Ruta migració de les aus

El nostre país al centre de la ruta del viatge migratori de les aus

La tardor i la primavera són les millors èpoques per a l’observació d’ocells

El dia 4 d’octubre és el dia internacional de les aus que es celebra en més de 100 països. Un esdeveniment a escala mundial promogut per BirdLife Internacional amb l’objectiu de donar a conèixer com viuen les aus i les amenaces i perills que hi ha en la seva forma de vida i conscienciar així sobre la importància de la conservació del medi ambient.

La celebració del dia de les aus coincideix amb l’època de migració de nord a sud, just a l’inici de la tardor, quan els ocells inicien la seva ruta cap a climes més càlids fugint de l’hivern de l’hemisferi nord. El nostre país es troba al centre de la ruta de migració de les aus, que passa per els Alps i els Pirineus, travessa la Península fins a Gibraltar. Milers d’aus durant les èpoques de migració es poden veure des de punts clau. A la primavera viatgen d’Àfrica a Europa i a la tardor, d’Europa a Àfrica sempre cercant climes suaument càlids.

Les aus creuen el nostre territori i aprofiten els llocs més adequats per aturar-se i descansar. Una de les zones estratègiques en aquesta migració són els Aiguamolls de l’Empordà que es converteixen en espai de refugi i descans ideal en el seu trajecte. A més, la gran varietat d’hàbitats i biòtops dels Aiguamolls afavoreixen la presència de diferents grups d’ocells. Al Parc s’han observat més de 300 espècies, moltes d’elles protegides i d’una gran bellesa. Algunes hi nidifiquen, d’altres com dèiem, fan servir el parc com a punt de refugi i descans en el seu viatge migratori, d’altres hi passen l’hivern i altres aus marines tenen presència al parc durant tot l’any.

Una altra zona clau per a l’observació de les aus és el Delta de l’Ebre. Aquí cada any al mes de setembre es celebra el Delta Birding Festival. L’únic festival internacional d’ornitologia de Catalunya. Es pot visitar la llacuna de l’Alfacada, el tresor més ben guardat del Delta de l’Ebre o fer una sortida en vaixell a mar obert per a observar aus marines, especialment les baldrigues balear i mediterrània, però també gavines corses, mascarells i altres; i també pel riu, observant l’especial avifauna d’aquesta zona. El Delta ofereix un paisatge d’arrossars i llacunes molt característic i de gran riquesa en una de les zones humides més importants de l’Europa occidental. Terra i aigua s’uneixen i creen un escenari propici per a la concentració d’una fauna única i variada, sobretot d’aus aquàtiques.

Si la vostra preferència són les rapinyaires, a part de tot el Pirineu, podeu observar-les des de ben a prop de Barcelona. Al Parc de Collserola al turó de la Magarola cada any des del 1988 als mesos de setembre i octubre s’hi fa una campanya d’observació i seguiment dels ocells rapinyaires: arpelles, esparvers, aligots, milans, falcons…

Aprofiteu la tardor per gaudir d’aquest meravellós espectacle, cerqueu un indret que us agradi i no us perdeu el pas de les aus en el seu viatge cap al bon temps! Unes rutes que fa milers i milers d’anys que segueixen, adaptant-les lleument als canvis mediambientals. Que ens serveixi per conscienciar-nos de la importància de mantenir els hàbitats i els ecosistemes per continuar gaudint del seu vol.