Rutes científiques en família a Girona

Rutes científiques en família a Girona

Alimentant la curiositat infinita

Ara que ja ha començat de nou el curs escolar, els caps de setmana tornen a ser el temps que tenim per compartir en família sense presses. Per això us volem donar a conèixer unes rutes força interessants per les comarques de Girona. La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació ha ideat uns itineraris que giren al voltant de temes científics pensats per augmentar l’interès social per a la ciència i la tecnologia.

En total són 8 itineraris, cadascun dels quals gira entorn a un tema específic. A través d’aquestes rutes podreu descobrir, entre altres coses, qui va ser el professor Ramon Margalef; com es recuperen i es restauren els canons dels vaixells que es van enfonsar a la Mediterrània; quin és el procés químic que s’amaga rere l’elaboració d’un simple formatge; per què van ser importants els aiguamolls per als grecs i els romans; quant de temps ha d’esperar una alzina per tornar a fer suro; de quin animal és el crani més cotitzat del Museu Arqueològic de Banyoles; o d’on recuperaven els romans l’or de la Cerdanya.

Propostes per a tothom

Aquesta interessant iniciativa que té un doble objectiu. D’una banda donar a conèixer a tots els públics les activitats de divulgació científica, i d’altra banda, despertar futures vocacions científiques entre els joves. Així que qualsevol cap de setmana que tingueu lliure, us recomanem que trieu una de les 8 rutes científiques que ens proposen, n’hi ha per a tots els gustos! A mode d’exemple, fem una petita descripció d’algunes d’elles.

La ruta de la transformació al Ripollès

Més enllà del paisatge i la història d’aquesta comarca, la ruta ens proposa descobrir el procés de transformació que ens permet entendre allò que va ser i ja no hi és. Tot un repte científic. L’itinerari ens portarà des de dins la terra a les mines de Can Paloca fins a un molí fariner, des de descobrir els usos del bosc al llarg del temps a la Vall de Camprodon fins a conèixer els transformacions dels costums en Museu Etnogràfic de Ripoll.

La gran ruta al Pla de l’Estany

La ruta transcorre per un llac que marca rècords, l’Estany de Banyoles és el llac natural més gran de Catalunya! A paratge de les Estunes hi descobrireu pedres amb grans escletxes de metres provocades per terratrèmols prehistòrics. Més enllà, el Parc Neolític de la Draga us convida a veure com vivien els habitants de la zona fa 7.000 anys. En definitiva, un viatge per el paisatge i el temps ple de descobriments inesperats.

La ruta submergida al Gironès

Descobrireu què s’amaga sota rius, mars i muntanyes, els tresors de natura, història i humanitat en un recorregut que us portarà de Canet d’Adri, passant per Salt, Girona fins a Sant Julià de Ramis. Pel camí visitareu el barri vell de la capital, trepitjareu un terra que fa 50 milions d’anys era un mar tropical que ha deixat pedres amb esquelets de diferents organismes fossilitzats i també les veureu formant part les edificis de la ciutat. Podreu visitar el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya on hi trobareu tot tipus de restes arqueològiques de diverses èpoques que s’han recuperat del mar. A Canet d’Adri podreu gaudir de les gorgues alveolars, a Salt, del museu de l’Aigua i a Sant Julià, de la fortalesa romana Castellum Fractum…

No us perdeu cap d’aquestes aventures! Al web Surtderecercapercatalunya.cat hi trobareu tota la informació necessària per a fer totes les rutes. Al nostre país hi ha encara moltes coses per descobrir! Gaudiu-les!