Potenciant el sabor de la nostra cuina i vetllant per la sostenibilitat!
Comprar al mercat, omplir la cistella amb productes de temporada i de comarques properes, fer cuina tradicional rica en aliments d’origen vegetal és optar per la sostenibilitat. La nostra Dieta Mediterrània es caracteritza per una dieta que promou la producció d’aliments locals, la seva temporalitat i el respecte del medi ambient fent la nostra alimentació variada, rica , nutritiva i molt més saborosa.
La piràmide de la Dieta Mediterrània del 2010, elaborada per professionals de la nutrició i la salut d’arreu dels països mediterranis, concreta a la part de la base, és a dir l’essència d’aquest estil de vida, amb biodiversitat, estacionalitat, productes tradicionals i locals, respectant el medi ambient i promovent les activitats culinàries.
Comprant productes locals i estacionals al mercat, a les botigues d’aliments del barri o bé directament al pagès, es promou l’economia local i la sostenibilitat de la Dieta Mediterrània. Una eina que ens facilita aquesta activitat són els calendaris de temporada de fruites, verdures i hortalisses, però també cal respectar el medi marítim fent un consum del peix segons l’època idònia de pesca. A www.dietamediterranea.com es pot trobar la temporalitat tant de les verdures i fruites, com del peix i marisc per cada mes de l’any.
Prendre consciència i recuperar la cuina tradicional és una tasca bonica i agradable a treballar en família. Retrobar receptes locals, cuinar amb els petits de la casa tot descobrint nous aliments i sabors, és una eina educativa que enforteix el vincle de l’alimentació i la salut. Fent un tast d’aliments de temporada i proximitat, podem veure la gran diferència que hi ha de gust i maduració al punt dels aliments. És una manera d’educar el paladar i la consciència de la sostenibilitat. La fruita que no és de proximitat, encareix el producte no només amb intermediaris, si no també amb el transport i la conservació. Actualment, a moltes escoles i centres educatius es promou l’hort, d’aquesta forma es treballa amb els nens i nenes la responsabilitat, la temporalitat, el consum fresc del producte i el coneixement agrícola.
La sostenibilitat i el consum local significa conversar amb la peixatera i aprendre noves receptes per cuinar un peix. Proximitat significa comprar el pa al forner, consumir productes tradicionals de la zona i escollir restaurants de cuina tradicional. Per fer un consum local sostenible s’ha dedicar una mica de temps a veure d’on venen els aliments que comprem, a saber-ne més d’ells.
Dieta Mediterrània és, aprofitar la biodiversitat de productes frescos de temporada i de proximitat gaudint del millor sabor i gust al paladar. Fent consum de proximitat defensem la producció local, promovent les tradicions culinàries de cada regió enriquim la nostra dieta. La sostenibilitat és a la teves mans amb el teu consum conscient, t’animen a cuidar la teva salut i el teu entorn!