Salvitxada – L’autèntica salsa tradicional de les calçotades
L’experiència de menjar calçots no és completa si no l’acompanyem amb una salsa de tomàquet i all rostits amb fruita seca: la salvitxada o salbitxada. El seu nom és una barreja dels termes “salsa” i “bitxo”; aquest últim és un tipus de pebrot picant. No totes les receptes en porten, i malgrat que n’hi ha moltíssimes, la majoria són semblants. La nostra recepta no porta bitxo així que és apta per a tots els gustos, fins i tot, els dels més petits de la familia!
Per fer aquesta salsa originària de Valls cal disposar de pocs ingredients i molt fàcils d’aconseguir. A més, marida bé amb tota mena d’aliments a part dels calçots com carns i peixos.
Ingredients
- 5-6 tomàquets madurs prèviament escalivats
- 2 nyores
- 1-2 grans d’alls prèviament escalivats
- 1-2 culleradetes de pebre vermell dolç
- 1 grapat d’ametlles torrades
- 1 grapat d’avellanes torrades
- Vinagre
- Oli d’oliva verge extra
- Sal, pebre
Preparació
Abans de començar, fem un petit tall a les nyores i les deixem en remull per hidratar-les durant aproximadament 2 hores. Un cop passat aquest temps, retirem les llavors i la carn de les nyores delicadament, preferiblement amb la punta d’un ganivet.
30 minuts abans que acabi la hidratació de les nyores, encenem el forn per escalfar-lo a 200ºC per escalivar els tomàquets i els alls. Els col·loquem en una safata per a forn i deixem que es cuinin durant aproximadament 20 minuts.
A continuació, posem els tomàquets pelats i sense llavors, els alls pelats, la polpa dels pebrots, les ametlles i les avellanes en una batedora o en un recipient per triturar amb una batedora de mà o turmix. A mesura que triturem, hi anem afegint oli d’oliva per emulsionar la salsa i també hi afegim vinagre.
Tastem i ajustem amb sal i pebre.
Temps de preparació: 120 min
Temps de cocció: 20 min
Categoria: Salses i condiments
Regió de cuina: Mediterrània
Comensals/porcions: Per a 4-6 persones