Menjar amb la família

Sempre, sempre amb la família!

Sí! El nostre estil de vida Mediterrani ens ho porta transmetent des de fa milers d’anys… el millor que es pot fer, és realitzar els àpats en família. Si mirem enrere, sempre recordarem que els moments rellevants de la nostra família, s’han celebrat al voltant d’una taula, d’uns aliments i d’una forma específica de cuinar-los. Però no és la família l’únic lloc d’interacció en la taula, sinó també amb els amics i fins i tot amb els negocis.

Actualment molts estudis han avalat els beneficis de dinar en companyia, ja que les persones que realitzen almenys un àpat al dia amb la família, sigui l’esmorzar, el dinar o el sopar, tenen repercussions positives en molts aspectes, tant de l’estat nutricional, com també de la conducta i de l’estil de vida.

Encara té més importància si hi ha infants, la taula és el lloc idoni per transmetre bons hàbits als fills i a les filles. Els estudis diuen que compartir el menjar amb la família, redueix el risc de patir sobrepès o obesitat augmenta l’autoestima dels nens i nenes, i millora l’aprenentatge i comportament en l’escola, la solidaritat i protecció davant d’alguns comportaments de risc a l’adolescència. També, des d’un punt de vista nutricional, dinar en família està associat a una dieta equilibrada i de qualitat, on hi ha més presència de fruita, verdura, cereals integrals, aliments rics en calci i menys consum de precuinats, és a dir un patró alimentari més pròxim al de Dieta Mediterrània.

La taula és el moment per compartir el dia a dia, un moment d’unitat familiar i cohesió, un moment per parlar dels problemes, i de treballar el comportament dels infants, ja que els nens i nenes aprenen mitjançant l’observació i la imitació. Weinstein va dir que quan la família està al voltant de la taula, és quan es reflecteix la seva identitat i herència cultural, ètnica i religiosa, que en el nostre cas defineix en la seva totalitat el nostre estil de vida Mediterrani.

Dieta Mediterrània


Bibliografia: