Sopa de ceba

Sopa de ceba

La sopa de ceba, present en moltes variants diferents a totes les cuines europees, és un gran clàssic de la cuina francesa; se sol menjar de nit i es gaudeix des de fa segles (es diu que la sopa de ceba existia des de l’època romana).

Sempre s’ha considerat “la sopa dels pobres”, ja que els ingredients principals com la ceba i el pa són barats i fàcils d’obtenir. Una versió del seu origen a França atribueix la seva paternitat a Lluís XV: durant una partida de caça, s’adona que només li queden ceba, mantega i xampany. De manera que va cuinar els tres ingredients i va crear la primera sopa de ceba francesa!

Comensals: 4
Preparació: 20 min
Cocció: 1 h
Temps total: 1 h 20 min

Ingredients

  • 350 g de ceba
  • 50 g de mantega
  • 1 cs. de farina
  • 60 ml de vi blanc
  • 1,5 l de brou de pollastre
  • 1 branca de farigola
  • 1 fulla de llorer
  • 8 llesques de pa de barra
  • 125 g formatge rallat
  • Sal, pebre

Preparació

Comencem per pelar i picar les cebes finament. Després, fonem la mantega en una paella gran i hi afegim les cebes. Les cebes han d’estar ben caramel·litzades, i no cremades (això és el que dona sabor i color al brou). Remenem sovint per evitar que s’enganxi.

Escampem la farina sobre la ceba i ho barregem bé. Aboquem primer el vi blanc i després el brou, la branca de la farigola, la fulla de llorer i salpebrem. Ho portem a ebullició, tapem i reduïm a foc lent durant aproximadament 45 minuts.

Preescalfem el forn a 180ºC. Torrem les llesques de pa, posem dues llesques a cada bol de sopa, empolvorem amb el formatge i introduïm al forn durant uns minuts fins que es gratini.

Dieta Mediterrània