Sopa de galets

Sopa de galets amb pilota

La recepta de l’escudella de Nadal prové de famílies pageses. A Barcelona, solien preparar sopa amb macarrons tallats i formatge ratllat, però el naixement de la pasta en forma de galet i la manera de cuinar-la neix a principis del segle passat al barri del Born de Barcelona. Segons diuen, un fideuer al provar la sopa va pensar que els macarrons s’esmunyien de la cullera, per solucionar aquest problema, va agafar un macarró de pasta fresca i el va tallar a trossos donant una forma semblant al broc dels càntirs amb que es beu a galet.

Amb el pas del temps es va introduir el farcit i la recepta va aconseguir arribar a totes les llars catalanes fins a dia d’avui, en què l’escudella és el plat principal de l’àpat de Nadal.

Comensals: 4
Preparació: 2h 30 min
Cocció: 2 min
Temps total: 4h 30 min

Ingredients

  • 1 botifarra negra
  • 1 botifarra blanca
  • 1 os de pernil
  • 1 punta de pernil
  • 1 carcassa de pollastre
  • 1 espinada de porc
  • 1 orella de porc
  • 1 maneta de porc
  • 1 tros de cansalada
  • 2 porros
  • 2 pastanagues
  • 1 nap
  • 3 branques d’api
  • 3 patates grans
  • 1 ceba
  • 500 g de col de cabdell
  • 300 g de cigrons
  • 300 g de galets

Per fer el farcit de pilota

  • 350 g de carn picada mixta
  • 1 gra d’all picat
  • 1 ou
  • 1 llesca de pa de motlle
  • ½ got de llet
  • 2 branques de julivert picat
  • Farina
  • Sal, pebre

Preparació

Per obtenir un brou més fosc podem posar la carn i els ossos en una safata al forn i deixar que es torrin durant aproximadament 20-30 minuts. Traiem del forn i reservem.

Posem la carn a una olla gran i la cobrim amb aigua; coem durant unes 3 hores a foc lent. Hi anem afegint aigua a mesura que es va evaporant fins que la carn estigui cuita. Colem el brou en una altra olla i reservem la carn.

Per a fer les pilotes: preparem una picada amb l’all i el julivert i la barregem amb la carn picada, l’ou i el pa ratllat prèviament remullat amb la llet. Li donem forma de pilotes i les passem per farina. Les fregim en una paella amb abundant oli. Mentrestant, posem a escalfar el brou de la carn. Incorporem les pilotes durant uns 30 minuts perquè es facin per dins.

En una altra olla coem les verdures durant aproximadament 3 hores juntament amb els cigrons prèviament deixats en remull durant 1 dia; abans de deixar que es cuini, hem de desescumar el màxim per treure les impureses. Colem el brou en una altra olla i reservem les verdures.

Un cop tinguem els dos brous acabats els barregem en una olla i coem els galets.

Servim l’escudella amb la sopa de galets i tota la carn i verdures.
Dieta Mediterrània


Referència:
Galets, una tradició d’origen recent