Sopa de galets

Sopa de galets amb pilota

La recepta de l’escudella de Nadal prové de famílies pageses. A Barcelona, solien preparar sopa amb macarrons tallats i formatge ratllat, però el naixement de la pasta en forma de galet i la manera de cuinar-la neix a principis del segle passat al barri del Born de Barcelona. Segons diuen, un fideuer al provar la sopa va pensar que els macarrons s’esmunyien de la cullera, per solucionar aquest problema, va agafar un macarró de pasta fresca i el va tallar a trossos donant una forma semblant al broc dels càntirs amb que es beu a galet.

Amb el pas del temps es va introduir el farcit i la recepta va aconseguir arribar a totes les llars catalanes fins a dia d’avui, en què l’escudella és el plat principal de l’àpat de Nadal.

Comensals: 4
Preparació: 2h 30 min
Cocció: 2 min
Temps total: 4h 30 min

Ingredients

  • ½ tros de pollastre (pit, aletes carcassa, o quart darrere)
  • 1 os de pernil
  • ¼ col
  • 2 branques d’api
  • 2 porro
  • 3 pastanagues
  • 1 ceba
  • 2 xirivia
  • 2 nap
  • Sal, farina i aigua
  • 130 g galets

Per fer el farcit de pilota

  • 75 g de carn de vedella picada
  • 75 g de carn de porc picat
  • 1 gra d’all trinxat
  • 1 unitat ou
  • 1 llesca de pa de motlle
  • ½ got de llet
  • 2 branques julivert picat
  • Sal i pebre

Preparació

Rentem i pelem les verdures. Rentem i tallem el pollastre (deixem la pell per donar-li més sabor).

Primer, amb una olla gran amb aigua posem el pit de pollastre i l’os de pernil i deixem cuinar a foc lent durant 1 hora. A continuació, hi afegim les verdures i ho deixem a foc lent durant 40 minuts. Un cop fred trèiem el greix de la part superior amb una cullera.

Farcit de pilota

Per començar, tallem el pa de motlle i el posem en remull amb llet.

A continuació, barregem la carn de vedella i de porc en un bol, juntament amb l’all i el julivert picat, l’ou , el pa remullat, la sal i el pebre.

Posem la barreja de la massa de pilota amb una màniga pastissera i farcim els galets crus amb l’ajuda dels dits per premsar la massa.

Finalment, portem a ebullició el caldo i deixem coure els galets durant uns 20 minuts.
Dieta Mediterrània


Referència:
Galets, una tradició d’origen recent