Delta de l'Ebre

A la tardor, redescobreix l’Ebre en família!

El Delta ens ofereix uns paisatges plens de bellesa i biodiversitat

El Delta de l’Ebre és sens dubte un dels espais naturals més diversos, peculiars i interessants del nostre petit país. Per centrar-nos i no perdre’ns entre tantes possibilitats com ens ofereix el gran riu a la seva arribada al mar, us proposem visitar en família el centre MónNatura.

MónNatura és un centre des d’on conèixer, entendre i gaudir de la zona humida més important de Catalunya que forma el riu en la seva desembocadura al mar Mediterrani.

La Fundació Catalunya-La Pedrera ha restaurat els terrenys de les antigues salines de la Tancada, amb una superfície de 41,2 hectàrees, posant en relleu el valor mediambiental de la zona mitjançant diferents espais visitables i una proposta d’activitats lúdiques i didàctiques que permeten conèixer de prop el valor d’aquesta àrea de llacunes.

La sal, la pesca tradicional i la observació d’ocells són els tres grans fils conductors que mouen i condueixen MónNatura Delta de l’Ebre, format per un conjunt d’espais que dóna valor a aquest territori i a la biodiversitat que l’envolta.

Els espais de MónNatura

Espai Delta: Permet viure l’essència del Delta, els seus valors naturals i tradicionals. Amb una museografia moderna i avançada, per immergir-se en una experiència única i entendre la riquesa que ofereix aquest entorn natural.

Les Salines: Recreades a escala, amb l’objectiu d’explicar què són i quina finalitat tenen en aquesta zona del delta de l’Ebre.

Mirador 360º: Un dels millors miradors de la zona per gaudir d’un entorn immillorable i conèixer les aus i l’entorn del centre (la llacuna de la Tancada i les antigues Salines de Sant Antoni).

Aguait: L’aguait permet fer una observació de la fauna de les antigues Salines de Sant Antoni. És el lloc idoni per veure limícoles, xatracs, becs d’alena i gavines.

Zona de Perxa: A l’embarcador de MónNatura Delta trobem les pontones, les barques de perxar típiques del Delta de l’Ebre. En aquest espai podem pujar a aquestes tradicionals barques i experimentar la navegació en aigües poc profundes.

Arts de Pesca: Una mostra de diferents instruments i eines de pesca tradicional al Delta de l’Ebre, els anomenats arts de pesca, com ara el rall, el gànguil, el bussó, el gamber i el tresmall. Els petits de casa gaudiran descobrint les tècniques de pesca tradicionals.

Biodiversitat salina: A la llacuna de la Tancada hi trobareu una varietat d’ambients vegetals distribuïts en funció de les condicions de salinitat del substrat. Destaquen els ambients naturals de jonqueres i el sosar. La connexió dels sosars amb el medi marí afavoreix la presència d’aus aquàtiques durant tot l’any, com flamencs, gavines, xatracs i limícoles. També destaca la presència d’una de les principals poblacions al Delta de fartet, un petit peix endèmic de la costa mediterrània, adaptat a condicions d’elevada salinitat, que es troba en perill d’extinció.

Podeu consultar aquí l’agenda de MónNatura amb totes les activitats que us ofereix per gaudir en família. Desitgem que passeu un cap de setmana genial descobrint aquest espai tan emblemàtic del nostre país.