Verema

Temps de verema

La collita d’enguany Catalunya es preveu petita però de gran qualitat

Quan l’estiu gira cua, al nostre país, arriba el temps de verema. Enguany, però, la verema s’ha avançat a la majoria de zones vinícoles de Catalunya degut a la intensa calor que hem patit des del mes de juny després de tenir una primavera més aviat seca.

Així la temporada avançada de verema va començar el passat 31 de juliol a la DO Costers del Segre i al Penedès, per a les varietats primerenques: chardonnay, pinot noir, macabeu i moscatell; i s’allargarà fins a finals d’octubre per a les varietats més tardanes: parellada, cabernet sauvignon, entre d’altres.

Es preveu que la collita a Catalunya serà de menor quantitat que l’habitual però d’una qualitat molt bona. Amants del vi, anoteu aquesta dada a la vostra agenda!

Catalunya terra de vins

Actualment hi ha 12 Denominacions d’Origen catalanes que ocupen més de 56.000 hectàrees de vinyes de nord a sud i d’est a oest del país. I és que el nostre clima mediterrani i una llarga tradició que es remunta a l’època de les civilitzacions grega i romana fan del nostre país una terra de vins. Però no només amb això s’aconsegueix crear un sector que any rere any guanya prestigi i rellevància econòmica: la dedicació i passió dels productors, l’aposta per la innovació i la qualitat donen impuls a una activitat que representa el tercer sector més important de la indústria agroalimentària catalana.

De visita a les vinyes

Les propostes per gaudir en família d’un dia de verema són moltes i molt variades, nosaltres hem seleccionat una visita de cada Denominació d’Origen.

DO Alella

Teatre entre vinyes. 1 Octubre. Visita teatralitzada del conte infantil “El Raïm inquiet” en el mateix escenari on transcorre aquesta obra d’Elisenda Guiu: al celler i en el seu entorn, entre vinyes a tocar del mar. A partir de 3 anys.
enoturismedoalella.com

DO Montsant

Vinyes Domènech està ubicada al sud de la comarca del Priorat (denominació d’origen Montsant), entre la serra de Llaberia i el Montalt, en un espai natural protegit prop del mar Mediterrani, que dóna nom al clima de la zona i una personalitat única a les seves garnatxes velles. Hi podeu realitzar diferents tipus de visites i activitats.
vinyesdomenech.com/

DO Conca de Barberà

A Mas Foraster, a més de visitar el celler teniu l’opció de veremar. És un celler familiar situat a la vila ducal de Montblanc rodejat per vinyes i muntanyes i ubicat dins la “Ruta del Cister”.
josepforaster.com

DO Costers del Segre

El 30 de setembre a Verdú es celebra la Festa de la Verema on podreu gaudir d’una Mostra de vi dels cellers de la DO Costers del Segre al Castell de Verdú maridats amb productes de proximitat.
verdu.cat

DO Empordà

Visita en 4×4 per les vinyes de Mas Llunes. Descobrireu d’una manera diferent l’Albera i l’Empordà.
masllunes.es

DOQ Priorat

Al Mas Blanc podeu descobrir l’agricultura dels vins ecològics i realitzar activitats a la vinya o iniciar-vos en un tast de vins.
pinord.cat

DO Terra Alta

Visita Altavins. La visita es fa acompanyat amb una persona del Celler, que explica el cicle vital de la vinya, il·lustrat en cada cas, segons la època de l’any en que es faci la visita.
altavins.com

DO Tarragona

Una proposta ecològica. Visita a les vinyes i a les oliveres centenàries i mil·lenàries de la finca Helga Harbig Cerezo.
dotarragona.cat

DO Pla de Bages

El celler Abadal ofereix una visita guiada que transcorre entre vinyes i les barraques de vinya. Es pot fer el segon dissabte de cada mes.
abadal.net

DO Penedès

La DO Penedès ens proposa una ruta per descobrir la geografia, la natura, la cultura i el paisatge del vi.
penedesturisme.cat

DO Cava

Un tast a cegues de cava a la nova Terrassa Anna de Cordorniu- 30 de setembre.
aecava.com

Aquestes són només una petita mostra de les activitats, visites i rutes entorn al món del vi que podeu trobar arreu del país. Si sou amants de l’enoturisme, de ben segur, en trobareu moltes d’altres interessants.