Tortell de Reis sense gluten

Ens fa molta il·lusió compartir amb vosaltres una recepta de Nadal ben tradicional adaptada a les necessitats específiques de les persones que tenen intolerància al gluten. Perquè la màgia de Nadal també té molt a veure amb els plats especials que preparem, i per això, no volem que ningú en quedi exclòs.

El Tortell de Reis és una delícia tradicional. A qui li tocarà la fava? I el Rei? Diu la tradició que qui ensopega amb la fava, paga, i a qui li toca el Rei, el coronem.

Sabíeu que l’origen del Tortell de Reis no té res a veure amb els Reis ni amb Nadal? Originalment eren unes postres que es preparaven quan finalitzava la temporada agrària, cap allà a finals del mes de febrer. La seva forma circular, amb fruites i les sorpreses amagades a l’interior s’han mantingut.

Aquesta versió del Tortell de Reis sense gluten que us expliquem avui, preserva l’essència i el sabor autèntic de la recepta clàssica. Som-hi!

Ingredients:

Massa mare:

  • 35ml de llet
  • 5g de llevat fresc
  • 1c/p de sucre
  • 50g de farina panificable sense gluten

Per a la resta de la massa:

  • 180g de farina panificable sense gluten
  • 70g Sucre
  • Pell de ½ taronja
  • Pell de ½ llimona
  • 30ml de llet semidesnatada
  • 20g de mantega
  • 20g d’oli d’oliva
  • 1 ou
  • 12ml d’aigua de tarongina
  • 10g de llevat fresc

Decoració

  • Sucre decoratiu
  • Ametlles laminades
  • 1 ou
  • fruita confitada

Preparació

Començarem per preparar la massa mare. Escalfarem la llet fins que estigui una mica tèbia. La posarem en un bol i hi afegirem el llevat, la farina panificable sense gluten i una culleradeta de sucre. Ho remenem bé fins que s’integrin tots els ingredients. La deixarem reposar fins que se’n dupliqui la mida, unes 2 hores.

Per fer la resta de la massa el procés és el mateix, posem tots els ingredients en un bol i els hem d’anar integrant: farina panificable sense gluten, sucre, la pell ratllada de taronja i llimona, la llet, la mantega fosa, oli d’oliva, 1 ou, l’aigua de tarongina i el llevat fresc. A mesura que els anem afegint, també els anem barrejant amb vareta manual o bé amb una cullera. Finalment, hi afegim la massa mare i continuem barrejant-ho per tal que quedi una massa uniforme.

La traiem del bol, l’amassem una mica més amb les mans i li donem forma de bola. La posem sobre un paper de forn, l’aplanem una mica i fem un forat al mig donant-li forma de tortell. Ara és el moment de posar-hi la fava i el rei ben amagats dins de la massa. La tapem amb un plàstic i la deixem reposar 2 hores o fins que la massa dobli el seu volum.

Preescalfem el forn a 180 ºC.

Batem el rovell de l’ou per pintar el tortell i decorem amb la fruita confitada, el sucre humit i les ametlles laminades.

Posem el tortell al forn durant 25 minuts amb foc a dalt i a baix!

Veureu com queda ben esponjós i amb un gust molt similar al de la recepta tradicional.

Tindrem un tortell per a 8 persones!