Tortell de Reis, segons la recepta de la Pastisseria Escribà
El tortell de massapà, unes postres típiques del dia de Reis · En recollim la recepta del llibre Escribà. L’art de convertir la pastisseria en il·lusió.
Christian Escribà explica que el seu pare, Antoni Escribà, va ser qui va introduir a Catalunya la corona de cartolina a l’interior del tortell, l’any 1957, després d’haver-la vista a França en un viatge. Per a molts barcelonins és tot un hàbit passar per la pastisseria Escribà a comprar el tortell de Reis. El tradicional és de massapà i el fan més o menys així:
Ingredients
Per a la massa mare:
- 200 g de farina
- 60 g de llet
- 30 g de sucre
- 1 culleradeta de sal (4 g aprox.)
- 15 g de llevat de Forner
- 32 g de mantega
- 1 ou
Per al massapà:
- 125 g de sucre
- 125 g d’ametlla en pols2 ous
Per a l’acabat:
- 100 g de fruita confitada (cireres, meló i taronja)
- 50 g de sucre esponjat
- 1 ou
- Una ‘sorpresa’ i una fava seca
Preparació
Sobre una taula de treball, feu un volcà amb la farina. A dins, col·loqueu-hi 30 ml de llet, el sucre i la sal. Remeneu-ho amb cura fins que es dissolguin el sucre i la sal. A part, en un recipient, dissoleu el llevat en la resta de llet i després afegiu-lo a l’interior del volcà. Barregeu bé tot el de dins. Bateu la mantega fins que tingui textura de pomada i aboqueu-la dins el volcà, juntament amb l’ou batut. A continuació, pasteu-ho tot progressivament, incorporant-hi la farina del voltant a poc a poc, fins que sigui ben barrejat, de manera que quedi una massa uniforme. Deixeu-la reposar uns vint minuts.
Mentrestant, prepareu el massapà. Dins un bol, barregeu bé el sucre, l’ametlla en pols i els ous fins que aconseguiu també una massa homogènia. Traieu-la del recipient i doneu-li forma de cigarret. Incorporeu-hi la fava i la sorpresa. Quan la massa del tortell hagi reposat, estireu-la amb un corró fins que tingui un gruix d’uns quatre o cinc mil·límetres. Farciu-la amb el massapà i emboliqueu-la amb un film. Deixeu-la reposar durant vint minuts més. Doneu-li la forma característica del tortell unint les dues puntes de la massa fent forma d’anella i el deixem reposar sobre la safata del forn amb paper antiadherent entre una hora i mitja i dues hores. Important preescalfar el forn de dalt i baix a 200º. Un cop ha llevat, retireu el film i pinteu-la amb l’ou batut. Decoreu el tortell amb les fruites confitades i el sucre esponjat.
I si finalment heu anat a comprar-lo, ja sabeu.. qui trobi la fava… paga el tortell!!!