Un dia en família a l’Alt Llobregat amb el Tren del Ciment

Tren del Ciment: Un dia en família a l’Alt Llobregat

Us ve de gust enfilar muntanya amunt en un tren històric?

Que comenci l’aventura! Els paisatges de l’Alt Llobregat ofereixen múltiples opcions d’oci. Des de la vessant més natural podem gaudir de zones de boscos, muntanyes i rius amb una rica flora i fauna amb talaies des d’on tindrem unes fantàstiques vistes panoràmiques. Des de la vessant històrica i arquitectònica podrem visitar poblets medievals de gran bellesa com Bagà i Castellar de n’Hug i reviure el passat miner i industrial. Una de les maneres més originals de no perdre’s cap d’aquestes vessants és fer el recorregut amb el Tren del Ciment.

El viatge en tren sempre és divertit per la canalla, i més quan aquest tren ens trasllada al passat a la vegada que podem veure, gràcies als seus vagons jardineres, l’entorn que rodeja el recorregut.

Recorregut del Tren del Ciment

El Tren del Ciment és una línia que històricament unia l’antiga fàbrica de ciment Asland de Castellar de n’Hug amb Guardiola de Berguedà, des d’on partia la línia del ferrocarril de via estreta cap a Berga i Manresa.

El trajecte de l’antic Tren del Ciment s’inicia a l’antiga estació de la Pobla de l’Illet. Aquí abans de pujar al tren podreu veure una exposició dels carrilets i els trens miners. El recorregut té una durada aproximada de 20 minuts i es realitza amb una locomotora dièsel i quatre vagons amb capacitat per a 25 viatgers cadascun, transcorre al llarg de 3,5 quilòmetres i s’atura a 4 estacions.

La primera aturada, un cop hem sortit de l’estació inicial, és a La Pola Centre. Aquí podreu gaudir de nombrosos atractius com el Pont Vell, les fonts del casc antic, el monestir, l’església i el Castell de Lillet. També passarem per la Serra de Catllaràs, un espai ideal per gaudir de la natura on hi trobarem el Santuari de Falgars.

A la següent estació us espera una sorpresa arquitectònica. Els Jardins de Ca l’Artigas van ser dissenyats per l’Antoni Gaudí. Construïts a redós del riu Llobregat, els Jardins Artigas formen un conjunt de gran valor arquitectònic immers en un espai natural de relleu agrest i salvatge. La glorieta, el pont dels arcs, la cascada, la gruta, les figures del bestiari i la remor de l’aigua ens acompanyen mentre passegem per aquest bocí de natura decorada. I no són l’única obra del genial arquitecte català a la zona, de fet Gaudí va dissenyar aquest jardí com a agraïment per l’hospitalitat de la família Artigas que el van allotjar mentre projectava el Xalet del Catllaràs on havien de viure els enginyers de les mines de carbó i que també podreu visitar.

La darrera estació del recorregut és Clot de Moro. Aquí, al municipi de Castellar de n’Hug, hi ha la fàbrica de ciment Asland. La fàbrica és un impressionant edifici modernista per la utilització de voltes catalanes i estructures de ferro forjat i es construí de forma esglaonada de manera que es pogués aprofitar la força de la gravetat en el procés de fabricació del ciment. Avui reconvertida en el Museu del Ciment seu del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), on podreu visitar el centre d’interpretació i realitzar un itinerari per les galeries i els grans espais industrials que resten en ruïnes.

I fins aquí el trajecte d’aquest antic carrilet que actualment ens permet recórrer la història de la zona a un ritme pausat descobrint els paisatges i les tradicions de l’Alt Llobregat.