Trinxat de la Cerdanya

Trinxat de la Cerdanya

Com el seu nom indica, és un plat típic de la Cerdanya, una comarca del Pirineu català. S’elabora amb ingredients tan senzills com la col, les patates, la cansalada viada, all, oli d’oliva i sal.

És important destacar que als Pirineus no creixen gran varietat de verdures ni hortalisses. Ara bé, la col i la patata aguanten molt bé el fred i es poden cultivar en aquest ambient. A més, l’all es conserva en sec fàcilment durant molt de temps.

L’origen del trinxat es remunta a finals del segle XV on predominada la cuina de subsistència, elaborada amb l’única cosa que es tenia a mà ja que a la comarca a l’hivern es patien llargs períodes d’aïllament entre les muntanyes.

Comensals: 4
Preparació: 10 min
Cocció: 45 min
Temps total: 55 min

Ingredients

  • 1 col
  • 4 patates mitjanes
  • 3 grans d’all
  • 200 g de cansalada viada
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal

Preparació

Per començar posem a bullir aigua en una cassola i afegim una mica de sal. Rentem bé la col, la trossegem i la posem a dins.

A mitja cocció, fem el mateix amb les patates prèviament pelades. Punxar intermitentment fins que estiguin toves i retirar del foc. Passar el contingut de la cassola per un colador per treure’n l’aigua. Deixem que s’escorri bé. Posem la col i les patates en un plat o bol i ho aixafem tot amb una forquilla. Reservem.

Pelem i piquem l’all, i tallem la cansalada a trossets (opcionalment, es poden guardar uns trossets per decorar).

En una paella amb oli d’oliva verge extra fregim la pasta fins que es dauri i hi afegim l’all. Posem el sofregit per sobre de la col i patata aixafades i ho barregem bé.

Netegem la paella amb una mica de paper de cuina, hi posem una mica d’oli d’oliva i col·loquem la barreja dins intentant donar-li forma de truita de patates. Li donem la volta amb un plat perquè es dauri pels dos costats.

Dieta Mediterrània