Visita cultural a Montserrat
A Montserrat la geografia, l’espiritualitat i la cultura conflueixen convertint la muntanya i el Santuari en un dels llocs més emblemàtics de casa nostra. Hi podeu anar mil i una vegades i que cada visita sigui diferent. Avui volem centrar-nos en el vessant cultural de l’entorn del Monestir. Així que si continueu llegint descobrireu perquè Montserrat és un destí cultural tan important i com el podeu gaudir.
Monestir de Santa Cecília
Comencem el recorregut cultural al monestir de Santa Cecília, que trobareu abans d’arribar al recinte del Santuari. Santa Cecília és una petita joia. Un petit monestir i una església romànica del s. IX. Ha estat restaurada diverses vegades, una de les remodelacions més destacades va ser entre el 1920 i el 1930 realitzada per l’arquitecte Puig i Cadafalch. Actualment, acull l’Espai d’art de l’artista contemporani Sean Scully i l’Institut Art i Espiritualitat. Una ambiciosa declaració d’intencions per a un espai on el món antic, el modern, l’art i l’entorn fan un inspirador combinat. A més de visitar la instal·lació permanent de l’obra de Scully, gaudir dels vitralls, el claustre i el fantàstic entorn, habitualment s’hi fan altres activitats culturals: col·loquis, concerts, audicions, meditació, etc.
El Monestir de Montserrat
La Basílica
La Basílica de Montserrat, que és una obra mestra de l’arquitectura modernista catalana. Aquesta basílica va ser dissenyada per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch i va ser inaugurada el 1901. La basílica és coneguda per les seves impressionants columnes i els seus vitralls de colors, així com per les seves pintures murals de gran valor artístic. A la Basílica també hi podeu visitar La Moreneta, és clar!
L’Escolania
L’Escolania de Montserrat és un dels cors de nens més antic d’Europa. Hi ha documents del segle XIV que ja testimonien l’existència del cor i l’escola de música a Montserrat.
El seu prestigi és reconegut internacionalment; actualment fa gires de concerts per tot el món i els podeu escoltar cantar, ja que participa en les celebracions litúrgiques de la basílica.
La biblioteca
Com sabreu, a l’edat mitjana els monestirs eren centres de cultura. I el nostre Monestir de Montserrat no era una excepció. Des de la seva fundació, al segle XI, consta l’existència d’obres manuscrites i, des del segle XII, Montserrat té un scriptorium propi.
L’any 1499 l’abat Cisneros va inaugurar-hi un taller tipogràfic que va impulsar la difusió cultural del monestir. Durant els segles XVII i XVIII, la biblioteca va créixer fins a reunir milers d’obres. Durant les Guerres Napoleòniques, el 1811, el monestir es va destruir i es va perdre la major part del seu tresor bibliogràfic.
La biblioteca actual té el seu inici a finals del segle XIX i va créixer especialment durant l’abadiat d’Antoni M. Marcet (1913-1946). En pocs anys, el fons de la biblioteca va passar de quinze mil volums a més de cent cinquanta mil.
Hi tenen especial importància les seccions de filosofia, teologia, ciències bíbliques, patrologia, litúrgia, música i història de l’art. També les d’història universal, en particular medieval i d’Europa, d’història de Catalunya i països de la Corona d’Aragó, amb un fons d’històries locals i de la Guerra Civil.
El Museu de Montserrat
El Museu de Montserrat ocupa uns espais arquitectònics creats entre el 1928 i 1933 per l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch al subsòl de les places i als fonaments de la torre del Monestir. Aquest marc arquitectònic acull les diverses col·leccions del museu. El Museu de Montserrat exposa i difon el patrimoni artístic i arqueològic de l’Abadia com a presència i contribució al món de la cultura.
Aquí hi podreu fer un recorregut extens per la història de l’art. Des d’un sarcòfag egipci del segle XXII a. de C., fins a obres d’autors universals de la pintura dels segles XIX i XX i una de les millors col·leccions de pintura catalana, amb noms tant rellevants com Fortuny, Rusiñol, Casas, Nonell, Mir, Gimeno, Anglada Camarasa, Picasso, Dalí, entre d’altres.
Espai audiovisual
El nou audiovisual de Montserrat és un espai pensat per explicar què és i què significa Montserrat. L’exposició gira sobre tres eixos fonamentals: muntanya, monestir i santuari. I proposa una manera molt vivencial de la muntanya, la història, el monestir o el sentit de la vida monàstica. No us perdeu l’experiència.
La gastronomia
La gastronomia és part importantíssima de la nostra cultura. I clar, dalt de la muntanya tampoc no pot faltar. Abans de tornar a casa, us recomanem tastar el mató de Montserrat. El trobareu al mercat dels pagesos que s’instal·la diàriament al davant de les botigues, on també podreu trobar altres productes típics com la mel, la coca de Montserrat i els licors d’herbes.