Mercadal del Comte Guifré

De visita al Mercadal del Comte Guifré

Descobreix el Ripoll més medieval

Us proposem una activitat de llegenda. Els dies 10,11 i 12 d’agost es celebra a Ripoll el Mercadal del Comte Guifré. És un mercat medieval que se celebra per commemorar la mort del comte Guifré el Pilós, fundador de la nació catalana. A més del mercat i trobareu tot tipus d’actes festius: des de concerts, concursos de tir amb arc, justes de cavalls o visites teatralitzades perquè descobrir el Ripoll més medieval.

El Comte Guifré I de Barcelona

El Comte Guifré I de Barcelona, anomenat el Pilós, (v. 840 – 897) fou Comte de Barcelona, Comte d’Osona i comte de Girona; també comte d’Urgell, comte de Cerdanya i comte de Conflent. Va ser el 12è i darrer comte de Barcelona nomenat pels reis francs, i el 1r a donar en herència els seus domins territorials, iniciant així la Dinastia comtal de Barcelona.

Guifré el Pilós fou nomenat Pare de la Pàtria perquè durant el seu regnat va reconquerir, organitzar i repoblar les terres catalanes. Va caure ferit durant la ràtzia musulmana del 897 lluitant contra l’Islam i fou enterrat al Monestir de Santa Maria de Ripoll. Segons la llegenda, és també l’artífex de la creació de la senyera. Ferit de mort, Guifré es va mullar els dits amb la sang de la seva ferida i amb ella va dibuixar les 4 barres sobre l’escut daurat del rei franc Carles el Calb just abans de morir.

Activitats per a tota la família

El Mercadal va néixer el 1997 inspirat en els mercats medievals. El centre històric de la vila és l’epicentre de la celebració amb el muntatge d’un mercat d’època, format per una setantena de parades amb tot tipus de productes artesans i amb demostració d’oficis.

Compta també amb actuacions que recorren els carrers de la població i animació per evocar èpoques passades. Des de cercaviles musicals d’època, passant per representacions teatrals, combats medievals, danses i cançons per als infants, un seguit d’activitats que faran gaudir petits i grans i ens transportaran a l’època medieval.

A més a més, Ripoll té molts d’altres atractius com el Monestir, el Museu, l’Scriptorium o La Farga Palaiu que podeu aprofitar per visitar. A l’estiu compta amb un Trenet turístic que farà les delícies dels més petits!