Teatre als castells de Catalunya

Castells de casa nostra amb moltes històries

Castells que ofereixen visites treatralitzades

Sabeu que a casa nostra hi ha prop de 1000 castells i fortificacions? I és que fins i tot, una de les teories sobre l’origen etimològic de Catalunya diuen que fa referència al mot catlà o castlà que vindria del francès chastelain –governador d’un castell-. Segons aquesta teoria, Catalunya seria la terra dels castells. Així que la nostra proposta per avui és descobrir el territori a través dels castells, i fer-ho d’una manera molt especial: a través de visites teatralizades.

En el web Catalunya Medieval trobareu molta informació sobre tot tipus de fortificacions, torres, i castells. Nosaltres ens centrem en l’original manera de descobrir la seva història, com si les parets parlessin! Heu de saber que encara que les parets no parlin, estan plenes d’històries per descobrir. Deu ser per aquest motiu, entre d’altres, que molts monuments històrics de Catalunya fan visites teatralitzades… perquè la història que alberguen les seves parets per art de teatre es tornin a viure.

La nostra selecció

Entre tots els castells que obren les seves portes per a ser descoberts, n’hem seleccionat tres que esperem siguin del vostre interès.

Castell de Montsonís

Situat a la comarca de la Noguera, al municipi de la Foradada i declarat bé cultural d’interès nacional, el Castell de Montsonís va defensar la frontera entre la ‘Catalunya Vella’ i la ‘Nova’ durant 125 anys, fins a la conquesta definitiva de Lleida l’any 1149.

Ofereix visites teatralitzades per grups. Diferents personatges vestits com al segle XII expliquen les variades facetes de la vida al castell, tot combinant la visita amb l’ús de torxes i altres sistemes d’il•luminació i a través d’un fil conductor al voltant dels temps revolts que es vivien en aquestes terres de frontera en temps de la reconquesta, amb les lluites entre àrabs i cristians.

Castell Monestir d’Escornalbou

http://www.riudecanyes.cat/castell-d-escornalbou/

El Castell d’Escornalbou és una mansió senyorial que ajunta monestir (Sant Miquel d’Escornalbou) amb castell, a l’antic terme d’Escornalbou (derivat del llatí Cornu Bovis, «el corn del bou»), avui al municipi de Riudecanyes al Baix Camp. El conjunt arquitectònic és format per un castell primigeni i l’antiga canònica agustiniana, més tard franciscana de la baronia d’Escornalbou depenent de l’arquebisbat de Tarragona. Desamortitzat al segle XIX i reformat sota l’estil historicista dels modernistes al XX, actualment és gestionat pel Museu d’Història de Catalunya.

Fins al 8 de desembre podeu visitar el castell acompanyats d’una de les seves minyones,, la Quitèria, que us explicarà tot tipus vivències, anècdotes i històries.

Castell d’Hostalric

El Castell-Fortalesa d’Hostalric és una fortificació d’origen medieval situat sobre un cingle estret de pedra basàltica a la riba esquerra del riu Tordera. La construcció originària, d’època medieval, no es conserva, ja que va ser enderrocada pel duc de Noailles el 27 de juliol de 1695. L’any següent, es va reconstruir, segons un plànol de Josep Chifrion, però tornà a ser destruït el 1697, pel príncep Darmstadt. Finalment, el 1716 es va iniciar la construcció de l’actual fortalesa.

El 7 de novembre de 1809, les tropes napoleòniques van entrar a Hostalric amb l’objectiu de prendre la vila ja que es trobava en l’únic pas natural entre Girona i Barcelona. Un cop arrasat el poble, el castell es va convertir en el seu principal objectiu. Després de cinc mesos de setge, les muralles derruïdes i el subministrament d’aigua tallat, el 13 de maig de 1810 els francesos van aconseguir ocupar la fortalesa.

L’estructura que perdura en els nostres dies està formada per l’entrada subterrània, el portal dels carros, el cos de guàrdia, el baluard de Santa Tecla, la segona porta, el polvorí principal, el baluard de la dent de serra, el portal principal, la plaça de les armes, la torre del rellotge i el camí de la vila.

Per reviure tota aquesta història teniu l’oportunitat de fer-ho com un soldat. No us perdeu la visita teatralitzada del castell d’Hostalric, una visita familiar on el més menuts coneixeran què representava ser un soldat a la fortalesa.