Aliments amb calci

Els aliments amb calci

Primer de tot, què hem de saber sobre el calci?

El calci és un mineral que obtenim exclusivament de la dieta i que té funcions essencials al nostre organisme. Un cop a dins del cos, es troba emmagatzemat en els nostres ossos i a les nostres dents, a on contribueix en la seva construcció i manteniment. Tot i que, a més, participa en múltiples altres processos com ara participant en els impulsos nerviosos o intervenint en la contracció muscular, entre d’altres.

Per aquesta raó és fonamental fer-ne una aportació diària suficient. És més, sinó se n’ingereix suficient, el cos obtindrà el calci que necessita dels ossos, podent desembocar a la llarga en una osteoporosi o en una disfunció neuromuscular, per exemple. No obstant això, cal saber que la quantitat diària necessària variarà segons la nostra edat, sexe i situacions fisiològiques. sent les dones embarassades o les que alleten els seus nadons les que més en necessiten. Per exemple, en el cas de dones embarassades, el consum de llet és imprescindible per al desenvolupament dels ossos del fetus, sent un dels aliments amb més calci per a l’embaràs.

Aleshores, quins són els aliments amb més calci? La millor font de calci són els derivats làctics com ara la llet, el formatge o el iogurt.

Però, el calci, també el podem trobar a altres aliments com per exemple en els peixos petits que mengem sencers, com el seitó o aladroc i la sardina.

Altrament, podem trobar verdures amb calci i llegums, tot i que en menor quantitat, entre els quals destaquen el bròquil, els espinacs, les blades, la col, el nap o la mongeta blanca. De fruites amb calci, a més d’aportar-nos vitamines i antioxidants, trobem la maduixa, el kiwi o la figa. De la mateixa manera que també en troben en fruits secs com ametlles o avellanes.

Així i tot, s’ha de tenir en compte que l’absorció de calci de fonts vegetals és menor que la que obtenim de fonts animals com els làctics o el peix. A més, és important conèixer la relació entre el calci i la vitamina D, pel fet que el cos necessita aquesta vitamina per poder absorbir bona part del calci. Per tant, una bona manera de mantenir bons nivells d’aquesta vitamina és mitjançant una dieta equilibrada que incorpori aliments rics en aquesta vitamina com el peix, el formatge i els ous; i a més, intentant fer 15 minuts d’exposició solar diaris.

Per tant, incloure aliments rics en calci a la nostra dieta és fonamental per gaudir d’una bona salut. L’estil de vida mediterrani és un clar exemple de tots els ingredients, des de l’alimentació fins el sol, que ens ajuden a cobrir aqueta necessitat de calci.

Dieta Mediterrània