Conservació d’aliments típics en la dieta mediterrània

Un factor molt important a tenir en compte a l’hora de comprar aliments, és la seva conservació. Doncs volem que els aliments durin en el millor estat possible, el temps més gran possible.

El deteriorament dels aliments és el procés pel qual els aliments esdevenen insegurs o inacceptables per al consum humà. El deteriorament es produeix normalment pel creixement de microorganismes en els aliments. Altres pèrdues de qualitat són causades per activitats naturals en els teixits dels aliments frescos, per exemple, l’excés de maduració provocada pels enzims de la fruita. El deteriorament i les pèrdues de qualitat es controlen parcialment o completament en els aliments ben conservats. La conservació dels aliments és el manteniment d’aliments segurs i nutritius durant un període de temps prolongat. Alguns exemples d’aliments en conserva inclouen productes refrigerats, congelats, enllaunats i secs.

La principal font d’informació que trobarem per saber com conservar un aliment és a l’etiqueta, com ja es va esmentar a l’article sobre el consum preferent o caducat. A l’etiqueta a més d’aquestes dades, hi trobem la informació necessària per a poder emmagatzemar i conservar correctament els diferents productes.

Les conserves són un tipus d’aliments que mentre no s’obrin es poden emmagatzemar i conservar de manera segura a un lloc sec, protegides de la llum del Sol directe i a temperatura ambient. En cas d’obrir-se, és important ficar-les a la nevera i consumir-los en un màxim de 3 a 4 dies. Si l’envàs és de vidre es pot deixar l’aliment a dins, però si és d’alumini o un altre material similar, és crucial canviar l’envàs per un de vidre o plàstic per evitar la migració de metalls pesants a l’aliment per acció de l’aire sobre el material de l’envàs original.

Pel que fa als productes làctics s’han de conservar majoritàriament refrigerats excepte el formatge que dependrà del grau de maduració. Una cosa semblant succeeix amb els embotits, els quals si no estan envasats es poden conservar a una temperatura fresca, un ambient sec, penjats, sense massa llum i ventilats, però com és difícil trobar una habitació d’aquestes característiques se solen comprar envasats i normalment es refrigeren.

Els aliments frescos com la fruita i les verdures i hortalisses, també se solen refrigerar, evitant així la seva oxidació ràpida. En el cas concret de la fruita, es pot conservar a temperatura ambient si la consumim al cap de poc temps perquè si no s’oxida molt ràpidament. Altres aliments frescos com la carn i el peix, tenen dos mètodes de conservació principals, un és la refrigeració, si es consumeix l’aliment en poc temps, si no la congelació, per augmentar la vida útil de l’aliment.

L’objectiu principal de la conservació dels aliments és evitar que els aliments es deteriorin fins que es puguin consumir. També ofereix l’oportunitat de tenir una gran varietat d’aliments durant tot l’any i, a més, és econòmic.

Dieta Mediterrània