Croquetes de bacallà

Cro-que-ta. Us sona aquest mot? Pot ser que tan sols pronunciar-lo se’ns faci la boca aigua? Però sabeu d’on prové? Sembla que el seu origen és francès i deriva de l’onomatopeia croquer (cruixir).

A casa nostra fa segles que se’n fan i les més típiques són de bacallà. Les croquetes casolanes de bacallà són una de les receptes que no poden faltar a la llibreta de receptes de les àvies catalanes. Avui us explicarem com les fem amb espècies mediterrànies com a ingredient estrella, a més del bacallà és clar!

Per a 12 unitats

Ingredients

  • 350 g de filets de bacallà
  • 300 ml de llet
  • Sal i pebre
  • 60 g de mantega
  • 60 g de farina
  • 4 cullerades de tàperes trossejades
  • 1 culleradeta de pebre vermell
  • 1 gra d’all picat
  • 1 culleradeta de suc de llimona
  • 3 cullerades de julivert picat i unes branquetes per adornar
  • 1 ou batut
  • 60 g de pa blanc ratllat
  • 1 cullerada de llavors de sèsam
  • Oli d’oliva, per fregir
  • Grills de llimona per servir

Preparació

Poseu el peix en una paella gran de base gruixuda, aboqueu la llet i salpebreu al gust. Porteu-ho a ebullició, baixeu el foc i coeu-ho tapat, 8 o 10 minuts o fins que el peix es trenqui en punxar-ho amb una forquilla. Traieu-ho de la paella. Aboqueu la llet en una gerra i reserveu-la. Esmicoleu el bacallà.

Escalfeu la mantega en un cassó, fregiu la farina a foc lent, removent, 1 minut o fins que es dauri. Aparteu el cassó del foc i incorporeu la llet a poc a poc, removent perquè no es facin grumolls. Torneu a posar el cassó a foc lent i, removent, deixeu que la beixamel bulli fins que s’espesseixi.

Aparteu el cassó del foc, incorporeu el bacallà i barregeu-ho bé. Afegiu les tàperes, el pebre vermell, l’all, la llimona i el julivert i salpebreu-ho. Esteneu la pasta en un plat i deixeu-la refredar; tapeu-la i deixeu-la a la nevera 2 o 3 hores o tota la nit.

Bateu l’ou en un plat i en un altre barregeu el pa ratllat amb el sèsam. Feu amb la pasta 12 croquetes, passeu-les per l’ou i després pel pa ratllat. Deixeu-les 1 hora a la nevera.
Escalfeu l’oli d’una fregidora i fregiu les croquetes, en tandes, fins que es daurin. Deixeu-les escórrer sobre paper de cuina. Serviu-les calentes, adornades amb el julivert i amb grills de llimona.

La nostra gastronomia és una finestra a la cultura i la tradició, i cada cop que preparem i compartim aquests plats, mantenim viu part del nostre patrimoni. Així que, gaudiu d’aquestes croquetes de bacallà, plenes de sabor i història, delicioses per a qualsevol ocasió.

Si esteu cercant una altra recepta de croquetes ben nostres, no us perdeu aquesta de croquetes de calçots!

Bon profit!

Dieta Mediterrània