Exposició Nacional de Roses

Us agraden les roses? Doncs no us perdeu aquesta cita el cap de setmana del 12 al 14 de maig a Sant Feliu del Llobregat. En el marc de la Fira de Primavera on es fan nombroses activitats, en destaca una per la seva exclusivitat: és l’Exposició Nacional de Roses. Podreu gaudir de la bellesa i l’olor de més de 10.000 roses de diferents varietats i colors.

Allò que sabem de les roses

Les roses són, sens dubte, una de les flors més populars i apreciades arreu i no només en l’actualitat. Tenim constància que les cultures babilòniques, sirianes, egípcia, romana i grega ja consideraven la rosa com un símbol de bellesa.

La seva utilització ornamental es remunta a l’illa de Creta al segle XVII abans de Crist. La primera imatge d’una rosa data del segle XVI aC.i es va trobar a l’Illa de Cnossos. I l’illa de Rhodas va rebre el nom pel seu cultiu de roses. Els grecs antics dedicaven roses a la deessa Afrodita i els romans a Venus.

A la Roma antiga també se’n cultivaven i a més de fer servir els seus pètals com a element decoratiu, eren aprofitades per les seves propietats medicinals i aromàtiques.

Al voltant del 600 a. la poeta grega Sappho cantava a la rosa com la “reina de les flors”, denominació que es manté fins a l’actualitat.

Des d’aleshores, les roses s’han expandit a tothom i s’han desenvolupat en més de 30.000 varietats diferents.

Colors i simbologia

La rosa és el símbol de l’amor per excel·lència al nostre país, sobretot la rosa vermella, però existeixen roses de molts altres colors. Sabíeu que depenent del seu color la rosa simbolitza un sentiment determinat? Aquestes són les principals associacions:

  • Rosa vermella: amor / passió
  • Rosa blanca: puresa / espiritualitat
  • Rosa groga: amistat / alegria
  • Rosa blava: agraïment / fidelitat
  • Rosa rosa: tendresa / afecte

I a casa nostra?

La rosa a casa nostra va lligada a la llegenda i celebració de Sant Jordi. Cada 23 d’abril els carrers dels nostres pobles i ciutats s’omplen de roses per celebrar el dia del llibre i la rosa, el dia dels enamorats… Li diguem el nom que li diguem és un dia ben especial!

També trobem moltes roses a la celebració del Corpus Christi: A molts pobles i ciutats de Catalunya els carrers es decoren amb flors i altres elements ornamentals.

Si us agrada veure i gaudir de les flors no dubteu a visitar l’Exposició Nacional de Roses, però tingueu present que no és l’única cita que teniu aquests dies, doncs el mes de maig és el mes de les flors per excel·lència al nostre país… aquí hi trobareu moltes més propostes.