Beneficis dels productes làctis

Els lactis, una opció més que saludable!

És de tots conegut que els productes lactis (llet, formatge i iogurt) són bons per la salut dels ossos i de les dents… Però, sabíeu que també poden ser molt beneficiosos pel vostre cor, pressió sanguínia i pes?

Tal i com afirma l’Organització Mundial de la Salut, la Dieta Mediterrània és una de les més saludables del món. Un grup d’aliments fonamental en aquest patró alimentari són els lactis, on formen part de la nostra alimentació des de l’edat de pedra, ara fa més de 7.000 anys, quan les persones que vivien a Europa ja fabricaven formatge[1]. Els productes lactis comuns a la Dieta Mediterrània inclouen diferents tipus de llets fermentades en forma de formatge i iogurt com per exemple feta, halloumi, manxec, parmigiano-reggiano, pecorino, mató o iogurt grec.

Els productes lactis són un dels principals grups alimentaris per una alimentació saludable perquè ens proporcionen, a més de proteïnes i vitamines, el calci essencial que el nostre cos necessita per reforçar els ossos en qualsevol etapa de la vida.

Diversos estudis afirmen que el consum de llet, formatge i iogurt està relacionat amb cardiopaties i ictus, reduint el risc de patir-les[2]. A més, el consum de llet també està associat amb el manteniment d’un pes saludable[3] i s’ha demostrat que juga un paper important en el rendiment esportiu.

Tots aquest arguments, tant culturals como saludables, avalen que la llet i els productes làctics estiguin presents a la piràmide de la Dieta Mediterrània, on la recomanació actual és de 2 raciones cada dia, entenen com ració a 1 got de llet, o 1 iogurt, o 1 quallada, o 125 g formatge fresc, o 40 g formatge semi-curat o 20 g formatge curat.

D’aquesta forma la llet, el formatge i el iogurt, són aliments essencials del nostre patró de Dieta Mediterrània tant per mantenir la nostra salut en un bon estat òptim, com per mantenir les tradicions de la nostra terra.

Dieta Mediterrània


[1] Copley MS et al. Processing of milk products in pottery vessels through British prehistory. Antiquity Journal: 2005. Vol 79(306); 895-908

[2] Praagman J et al. Dairy products and the risk of stroke and coronary heart disease: the Rotterdam Study. Eur J Nutr. 2015 Sep;54(6):981-90

[3] Sahar DR et al. Dairy calcium intake, serum vitamin D, and successful weight loss. Am J Clin Nutr. 2010 Nov;92(5):1017-22