Llet i els productes làctics

La llet i els productes làctics, aliments mil·lenaris de la Dieta Mediterrània

Dins de la nostra alimentació els làctics juguen un paper fonamental com a part indispensable d’una dieta saludable, equilibrada i variada. Els derivats de la llet es coneixen i es mengen en les zones del Mediterrani oriental, des de fa més de nou mil anys, fins als nostres dies, sent presents i imprescindibles dins del patró alimentari de la Dieta Mediterrània.

Des de l’inici de la ramaderia, l’ésser humà ha après a enriquir la seva alimentació a través de la llet dels animals. Egipcis, grecs i romans d’èpoques antigues, ja usaven la llet de vaca, burra, ovella i cabra, entre altres espècies, com aliment versàtil i ric en proteïnes d’origen animal.

Aquestes civilitzacions van aportar coneixement i prestigi a la gastronomia, una herència que ha persistit durant aquests segles i que gràcies a ells i als mètodes de conservació, la llet i els seus derivats han sigut consumits en diversos formats com llet fermentada, iogurts, i també a través de la fermentació i maduració per elaborar una enorme varietat de formatges. D’aquesta manera, famílies sense accés a la llet, ja que sense refrigeració es feia mal bé en pocs dies, podien consumir aquests aliments enriquint-se amb els nutrients durant setmanes, en el cas del iogurt, i mesos amb els formatges.

Òbviament, la llet és un aliment essencial de la nostra cultura mediterrània, un aliment molt complet present en moltes preparacions i receptes de la nostra tradició alimentaria mil·lenària. Des de Turquia amb el “Cacik”, plat tradicional amb formatge, passant per Itàlia amb les delicioses varietats de pizzes o “calzones” amb base de formatges, fins a les Illes Balears amb el seu formatge de Denominació d’Origen de Maó.

Avui en dia la llet i els productes làctics són un mar d’opcions saludables de receptes i varietats de productes gastronòmics per gaudir del paladar i enriquir la nostra alimentació, a través de la tradició i cultura de cada un dels pobles de la Mediterrània.
Dieta Mediterrània