Nutrients de la llet

Coneguem els nutrients de la llet

Si ens preguntessin com és la llet, el més probable que respondríem seria “un líquid de color blanquinós, d’un gust suau amb un toc de dolçor, i una olor molt característica”.

Però molt pocs, o ningú, mencionarien que la llet és un aliment bàsic i equilibrat. Doncs gràcies a la seva varietat en nutrients amb relació a l’aportació energètica, ho és. I on millor es reflecteix és en el sèrum de la llet, perquè és on major concentració de nutrients hi ha, destacant la lactosa, les proteïnes d’alt valor biològic, el greix, els minerals i les vitamines hidrosolubles. Anem més a fons i coneguem quins nutrients té.

El major component de la llet és l’aigua, que pot arribar a ser el 90% de la seva composició.

Pel que fa als nutrients destaquen els hidrats de carboni que poden variar de 4 a 5,5 g/100 ml, representant un 4,8 % en la composició de la llet. I dintre d’aquest grup, destaca la lactosa que és la responsable de la dolçor de la llet.

Un altre nutrient de la llet és la proteïna que té un alt valor biològic, pel seu elevat contingut en aminoàcids essencials. Això és important perquè aquests, que es troben principalment en el lactosèrum, són molt necessaris per al bon funcionament del cos, i només es poden obtenir dels aliments. La caseïna també conté grans quantitats d’aminoàcids essencials.

Respecte als greixos són nutrients complexos que poden representar del 0,5 a 3,5 % en la composició total de la llet, poden diferenciar-se en més de 400 àcids grassos, tot i que la llet està formada principalment per triglicèrids, colesterol i fosfolípids.

Per altra banda, si ens centrem en els micronutrients, trobem que a la llet conté totes les vitamines liposolubles (A, E, D i K), i de les hidrosolubles en caldria destacar les del grup B, sobretot la B6 i la B12. I en relació amb els minerals que conté la llet són majoritàriament el calci, el fòsfor, el magnesi, el potassi, el sodi i el clor. Però també en conté d’altres en menys quantitat com el zinc, el iode, el manganès o el fluor…

Amb aquesta composició la llet és un aliment destacat per a les persones, incloent-hi els nens que fan esport, i no només pel seu valor nutricional, també pel seu paper en el patrimoni de la nostra terra, formant part del nostre estil de vida, de la nostra Dieta Mediterrània.

Si en vols saber més, descobreix els diferents tipus de llet que existeixen.

Dieta Mediterrània