L’oli d’oliva, l’or líquid de la dieta mediterrània
L’oli d’oliva ha sigut el gran aliat de la Dieta Mediterrània durant dècades per cuinar i amanir. S’obté de les olives mitjançant procediments mecànics i físics, i depenent del procediment d’extracció, podem classificar-lo en oli d’oliva, oli d’oliva verge i oli d’oliva verge extra, essent aquest últim el més interessant pel que fa a beneficis per a la nostra salut. Com que no està sotmès a processos tan extrems, conserva molt millor totes les seves propietats sensorials i organolèptiques.
Cal destacar l’àcid oleic, que és el component principal de l’oli d’oliva. Diversos estudis han demostrat que ens ajuda a prevenir malalties cardiovasculars i a millorar el perfil lipídic. D’igual manera, destaquen el seu elevat contingut en vitamina E, que és una vitamina antioxidant que s’ha plantejat com a preventiva en alguns processos patològics associats a l’edat, i en vitamina K. A més a més, conté una alta concentració de polifenols que així com la vitamina E també són antioxidants.
A Catalunya, trobem diferents tipus d’oliva, a partir de les quals, obtindrem diferents olis amb característiques organolèptiques ben diferenciades. Les varietats d’olives locals més destacades són l’arbequina, la morruda, la farga, diferents varietats d’empeltre, la carrasquenya, la marfil, la llumeta, la rojal, la menya, la verdiell, la gravell, la sarrut, l’arboçana, la joanenca, la corbella, la becaruda, l’olesana, l’argudell i la corivell, entre d’altres.
Podem considerar les següents denominacions d’origen protegides (D.O.P.) catalanes:
- D.O.P. Oli de l’Empordà
- D.O.P. Les Garrigues
- D.O.P. Siurana
- D.O.P. Oli de Terra Alta
- D.O.P. Oli del Baix Ebre-Montsià
Com bé hem vist, l’oli d’oliva ens aporta diversos avantatges per a la salut, per tant, la recomanació és diària. La Dieta Mediterrània recomana de 4 a 6 racions, i una ració equival aproximadament a una cullerada sopera. Això significa que l’hauríem de fer servir com a mínim en els tres àpats principals, tant per amanir com per cuinar. Així que, tothom a consumir oli d’oliva verge extra!
Bibliografia
- Denominaciones de Origen e Indicaciones Geográficas Protegidas (mapa.gob.es)
- https://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000276/00000098.pdf