Pans plans sense forn

El pa pla sense forn és una opció versàtil i fàcil de preparar aquest aliment tan bàsic. A diferència del pa tradicional, no requereix l’ús d’un forn per a la seva elaboració. Aquest tipus de pa es fa principalment a la paella o a la planxa. És una còmoda alternativa per a preparar pa fresc de forma ràpida i senzilla.

L’origen del pa pla sense forn es remunta a èpoques antigues per la simplicitat de la seva elaboració. Sovint associat a cultures com l’Índia (chapati o roti), el pa pla sense forn també és un element essencial en la cuina mediterrània, amb variants com la pita o el pa àrab. Avui dia, el pa pla sense forn continua sent apreciat per la seva simplicitat i versatilitat arreu del món.

Ingredients

  • 400 ml d’aigua tèbia
  • 1 iogurt natural
  • 300 g de farina (250 g + 50g)
  • 7 g de llevat de forner sec
  • 2 cullerades d’oli d’oliva
  • un pessic de sal

Preparació

En un bol hi posarem els 400 ml d’aigua, 1 iogurt i 2 cullerades d’oli. Ho barregem. Paral·lelament, barregem els 250g de farina, la sal i el llevat sec sobre una fusta de cuina. Ho incorporem al bol on hem posat l’aigua i el iogurt i ho barregem amb l’ajuda d’una cullera.

De mica en mica anem afegint la resta dels 50 gr de farina pastant fins a aconseguir una bola que no s’enganxa (segurament no cal fer servir tota la farina). No s’ha pastar massa, per tal que no s’endureixi. Deixem reposar 1h.

La dividim en 6 parts i fem una boleta amb cadascuna. Amb el corró anem estirant la massa fins a obtenir una rodona de 1/2cm de gruix. Posem oli en una paella i el repartim bé per tota la paella.

Quan l’oli estigui calent, hi posem una rodona de massa. Quan comencin a sortir bombolles o s’infli li donem la volta i continuem escalfant fins que tingui el punt de torrat que ens agradi. Quan el retirem del foc hi podem afegir una mica d’oli per sobre.

Ja tenim un pa pla ben bo. És l’acompanyament ideal per a una gran varietat de plats. Per exemple us proposem:

  • Menjar oriental: El pa pla és perfecte per acompanyar plats com chana masala, pollastre tikka masala, korma, vindaloo o biryani.
  • Cuina mediterrània: És un acompanyament clàssic per a plats com l’hummus, el babaganush o altres menjars a base de dip o puré. També és excel·lent per acompanyar plats amb carns a la brasa, com el cuscús, kebab, el falafel o el shawarma o aquestes broquetes de xai adobat.
  • Tapes i pinxos: El pa pla és una opció popular per a fer petites tapes i pinxos. Es pot tallar en trossos més petits i utilitzar com a base per a diversos ingredients, com formatges, embotits, fruits secs, olives o peixos marinats.

En definitiva, el pa pla pot adaptar-se a una àmplia varietat de plats i sabors, oferint una base deliciosa i versàtil per acompanyar una gran diversitat de menjars.

Comensals: 6
Preparació: 10 min
Repòs: 60 min
Temps total: 1h 10 min