Un dolç no amarga a ningú!
Les característiques principals de la Dieta Mediterrània són el predomini d’aliments d’origen vegetal, la varietat, la temporalitat, la moderació i la tradició arrelada a la nostra terra. Pel que fan a l’últim tret, destaca que sempre s’acostuma a finalitzar els àpats amb un dolç. De fet, una dada interessant és que els humans estem motivats genèticament a buscar aliments dolços.
La majoria de postres dels pobles del Mediterrani giren al voltant de la dolçor natural de la fruita, que a part d’aportar quantitats considerables de vitamines, minerals i fibra que la fan molt saludable, és una manera ideal d’acabar els nostres àpats.
Optar per una peça de fruita fresca i de temporada, per exemple una taronja a l’hivern o un grapat de raïm a la tardor, és la manera més senzilla de saciar el nostre antull de dolç. A més de ser increïblement versàtils i combinables amb altres aliments i sabors de la Dieta Mediterrània com per exemple els productes lactis.
Però la nostra terra ens ha proveït d’altres aliments que ens ofereixen altres opcions per elaborar uns productes dolços que acostumem a menjar en aquelles ocasions especials. Dolços de cullera com per exemple la crema catalana o el mató, fruita en conserva com el codonyat, barreja del dolç i el salta com els postres de músic, galetes com els carquinyolis, i un no parar de dolços tradicionals.
La Dieta Mediterrània és més que una dieta, és tota una filosofia de vida basada en una forma saludable d’alimentar-nos, cuinar els aliments, compartir-los i gaudir del nostre entorn, on es prioritza amb igual importància el que es menja, el com és menja, amb qui es menja i el plaer de menjar i gaudir de la companyia.
Beauchamp GK. Why do we like sweet taste: A bitter tale?. Physiol Behav. 2016;164(Pt B):432‐437.